nlen
Joris Blanckaert, opleidingscommissievoorzitter, onderzoeker, docent
joris.blanckaert@hogent.be

Joris Blanckaert studeerde aanvankelijk jazzaccordeon aan het Koninklijke Conservatorium Gent en behaalde er vervolgens het masterdiploma hedendaagse compositie.

Als accordeonist/componist was hij verbonden aan de ensembles ‘bal des boiteux’ (2000-2008) en ‘bOOmfanfare’ (2001-2015).  Sinds 2008 is hij artistiek leider van het artiestencollectief Muzi a Zeny.

Composities van Joris Blanckaert werden gecreëerd door o.m. het Symfonie-orkest Vlaanderen, Spectra ensemble, Emanon ensemble, Rias Kammerchor, … o.m. in deSingel, Concertgebouw Brugge, Operadagen Rotterdam, Staatstheater Mainz, BOZAR, MAfestival, … Naast instrumentaal en vocaal werk maakt Joris Blanckaert electronische muziek en soundtracks, onder meer voor het AURORA lichtfestival (Dallas), TRACK festival (Gent) en het MiramirO vuurwerk (Gent).

In 2010 componeerde hij in opdracht van MAfestival Brugge zijn eerste kameropera, L’Algerino in Italia. In 2012 volgde een adaptatie van fragmenten van vier opera’s van Benjamin Britten in opdracht van de Vlaamse Operastudio.  In 2014 schreef hij de muziek voor de theaterproductie ‘Sirens’ en in 2015 voor ‘Are we not drawn onward to new erA’, twee producties van theatergroep Ontroerend Goed.  Ook in 2015 werd zijn recentste kameropera ‘Elle est moi und töte mich’ gecreëerd.  Voor die compositie ontving hij de Cultuurprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Nieuwe Muziek. Van 2016 tot 2020 is Joris artist in residence in Muziekcentrum De Bijloke. 

Van 2017 tot 2020 werkt Joris Blanckaert samen met o.a Klarafestival, Spectra Ensemble, Symfonie-orkest Vlaanderen, Zefiro Torna, Ontroerend Goed en Thomas Bellinck.