nlen

It’s (Y)OUR future

In oktober 2020 dwong de tweede Covid-lockdown ons om onze schoolactiviteiten (klassikale lessen, lezingen, studio-ontwerpopdrachten, ...) volledig online te organiseren. De situatie gaf ons ook de kans om verder te denken dan de grenzen van ons klaslokaal, onze school en zelfs ons land. Als we via een digitaal platform kunnen communiceren en samenwerken met onze eigen studenten en collega's, kunnen we dat ook gemakkelijk doen met studenten en collega's van onze internationale Erasmus partnerscholen. Zo is dit samenwerkingsproject ontstaan, It's (y)our future.

Aan de Falmouth University, School of architecture, design and interiors (UK) werd een opdracht gegeven aan studenten interieurontwerp, fotografie en textielontwerp om na te denken over toekomstige trends in design en een duurzaam toekomstvoorspellend artikel te formuleren voor het gerenommeerde tijdschrift Color hive Mix. De Britse studenten werkten in de virtuele ruimte samen met de interieurstudenten van KASK & Conservatorium om tot een gezamenlijk concept te komen voor een duurzame trendprognose voor de toekomst. De resultaten van dit samenwerkingsproject, 11 artikels, zijn verzameld in het document Phase One.

De resultaten werden een startpunt voor een Fase Twee van het project. Onze studenten interieurontwerp, vrije kunsten - performance en een Erasmus-student uit Verona werden gekoppeld aan studenten van de afdelingen textielontwerp en interieurontwerp van de Estonian Academy for Art (EKA) in Tallinn.

Opnieuw moesten de studenten via de virtuele ruimte communiceren en samenwerken om een gedeelde en positieve visie voor een duurzame toekomst te formuleren en als ontwerper-kunstenaar een verklaring en/of een reeks acties te ontwikkelen om deze toekomst te onderschrijven. De resultaten van dit deel van het samenwerkingsproject, 5 ideeën, zijn verzameld in het document Fase Twee.

We hebben allemaal veel geleerd. Niet alleen hoe we allemaal over de toekomst denken, maar ook hoeveel we gemeen hebben. Hoeveel jonge mensen in heel Europa dezelfde ideeën, hoop en overtuigingen delen en vastbesloten zijn om te verbeteren en te genezen. We hebben nieuwe vrienden gemaakt en kracht gevonden in onze eigen zoektocht. Het is niet jouw toekomst alleen, het is onze toekomst. Dus laten we die samen koesteren.

Ik wil mijn diepste dankbaarheid uitspreken en alle deelnemers aan dit samenwerkingsproject hartelijk bedanken, zowel alle studenten als alle collega's van de verschillende scholen en afdelingen.

We hopen dat dit de eerste is van vele nieuwe samenwerkingen in onze nabije gezamenlijke toekomst.

 
Tekst: Tomas Navratil