nlen
Anna Stoppa, docent
anna.stoppa@hogent.be

Anna Stoppa is curator en pedagoog vanuit België. Haar huidige focus ligt op curatoriële praktijken in live kunst, lichaamsgebaseerde talen en de generatieve rol van participatieve praktijken in relatie tot de toeschouwer. Ze is geïnteresseerd in hedendaagse praktijken die contaminatie en grenzen van artistieke expressie verkennen en vragen oproepen over wat urgent en nodig is in onze hedendaagse maatschappij. Ze werkt meestal collectief en haar praktijk richt zich op in situ interventies.

Ze is projectcoördinator bij het postgraduaat Curatorial Studies aan KASK & Conservatorium in Gent. Ze doceert ook Theorie en Geschiedenis van de Performance en begeleidt jonge kunstenaars tijdens hun stages in de master vrije kunsten. Binnen KASK & Conservatorium is ze ook medecoördinator en docent in de bachelor performance.

Momenteel werkt ze aan het performanceprogramma van de groepstentoonstelling COME CLOSER in het Middelheimmuseum in Antwerpen die plaatsvindt in de zomer van 2024.

Als stichtend lid van het curatorscollectief moss heeft ze verschillende projecten en tentoonstellingen ontwikkeld, en was ze een van de ontvangers van de onderzoeksbeurs 2022-2023 van het Institut pour la photographie (Lille) met het onderzoeksproject Deal with it - Aesthetics of repair dat de curatieve dimensie van bepaalde fotografische praktijken onderzoekt, en het potentieel van herstellen als een middel van verzet. 

Ze was medeoprichter van Kolder, een door kunstenaars gerunde ruimte in Gent die vier jaar lang een experimenteel platform bood aan lokale kunstenaars en muzikanten. Ze doceerde geschiedenis van kunstenaarsboeken aan het City Lit Centre voor volwassenenonderwijs in Londen en organiseerde bezoeken aan archieven van Tate en V&A musea. Als assistent bij Ryan Gander Studio in Londen werkte ze samen met galeries en instellingen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en de VS. Ze was co-editor van onder andere Artists' Cocktails en Artists' Cocktails Here tijdens Documenta (13). Anna behaalde een MA in Visual Arts aan de IUAV Universiteit in Venetië met een specialisatie in kunstenaarsboeken voor kinderen en een BA in Design and Production of Visual and Performative Arts met een specialisatie in politiek-gebaseerde performance kunst.