nlen
Anouk Sturtewagen, docent
anouk.sturtewagen@hogent.be

Anouk Sturtewagen (°1984) begon als vierjarige viool te spelen. Het grootste deel van haar jeugd bracht ze door op de muziekacademie, waar ze met veel plezier zong en harp, viool en piano speelde. Op haar 18e besloot ze zich toe te leggen op de harp.

Opgeleid door Susanna Mildonian, Anne-Sophie Bertrand en Jana Bouskova aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, behaalde Anouk haar masterdiploma met grote onderscheiding in juni 2007. Ze volgde ook privélessen in Lyon bij Germaine Lorenzini, de beroemde Franse harppedagoge. In oktober 2008 behaalde Anouk een postgraduaat aan de London Royal Academy of Music, waar ze werd opgeleid door onder andere Catherine White, Skaila Kanga en Karen Vaughan.

Ze nam deel aan verschillende internationale concoursen. In 2006 werd ze finaliste van het "Troisième Concours International de Harpe" in Lille (Frankrijk). Ze won de tweede prijs van het Rotary Concours 2005 in Gent en de eerste prijs van het "Concours Européen de Musique en Picardie" 2002 en ze was laureaat van Jong Tenuto 2003.

Als soliste en kamermusicus treedt Anouk regelmatig op.

Ze is stichtend lid van het kwartet Revue Blanche waarmee ze optrad in grote zalen als Elbphilharmonie, Philharmonie de Paris, Opéra de Lille en Muziekgebouw aan 't IJ. Revue Blanche is niet alleen een kamermuziekensemble maar staat ook open voor andere hedendaagse kunstvormen. Het maakt ook multidisciplinaire programma's waarin beeldende kunst, dans, literatuur en elektronische muziek samenkomen. Deze hybride aanpak leidt tot een unieke manier om verschillende artistieke stromingen van ons muzikale erfgoed te ervaren.

Sinds 2004 is Anouk solo harpiste in het Symfonieorkest van Vlaanderen. Als freelance harpiste is Anouk regelmatig te horen bij Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, De Munt, Opera Ballet Vlaanderen, Royal Opera House (UK), Orchestre Philharmonique de Luxembourg en Orchestre Philharmonique de Liège.

Met het Bilitis Duo creëerde ze in 2013 de muziektheatervoorstelling "Un ballet réaliste". Ze werkte ook mee aan de voorstelling "Tips and Tricks", de muzikale score van "Tips and Tricks" is gecomponeerd door Joris Blanckaert; de tekst over migratie is geschreven door Sarah Eisa.

De liefde voor muziek doorgeven aan de jongere generatie is essentieel voor Anouk: ze geeft les aan de Academie De Kunstbrug in Gentbrugge. Ze helpt jonge professionals hun weg te vinden in de muziekwereld en is sinds 2022 harplerares aan KASK & Conservatorium en sinds 2024 assistent-professor van de harpklas van Agnes Clément aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.