nlen
Benny Wiame, docent
benny.wiame@hogent.be

Benny Wiame (°1962) kreeg zijn eerste muzieklessen aan de muziekacademie van Sint-Truiden. Hij zette zijn studies verder aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Léon Petré. Daarna studeerde hij trompet en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Jerôme De Brauwer. 

In 1984 werd hij solotrompettist bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. In 1989 werd hij assistent-leraar aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Van 1992 tot 1997 was hij solotrompettist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds 1994 is hij leraar trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Gent. Sinds 2000 is hij ook leraar aan het Conservatorium van Maastricht. Sinds 2008 doceert hij aan het Lemmensinstituut, waar hij zijn vroegere docent Léon Petré opvolgde.

Benny Wiame is bekend om zijn veelzijdigheid als instrumentalist. Hij beheerst diverse instrumenten (trompet, piccolo, cornet en bugel) en beweegt zich moeiteloos in uiteenlopende muzikale genres. Daarom is hij een veelgevraagd solist bij zowel symfonie- en kamerorkesten, als bij blaasorkesten. Benny Wiame werd verscheidene malen uitgenodigd voor het geven van recitals en masterclasses in Zuid-Korea. In Japan werkte hij als solist en dirigent met de Yamaha Wind Band en Tokyo Brilliant Brass.

In 2010 richtte hij zijn eigen brass ensemble New Brass Directions op met de betere koperblazers uit de Belgische jazz scene en klassieke wereld. Momenteel maakt hij samen met pianisten Geert Callaert en Paul Hermsen diverse opnamen van werken van Belgische componisten. In 2016 worden er opnamen – eveneens van werken van Belgische componisten – gemaakt met het philharmonisch orkest van Vlaanderen.