nlen
Daan Vandewalle, docent
daan.vandewalle@hogent.be

Daan Vandewalle geniet een internationale reputatie als specialist nieuwe muziek, met een sterke focus op de 20e en 21e eeuw Amerikaanse pianomuziek. Hij studeerde aan het Conservatorium van Gent met Claude Coppens en aan Mills College, Californië met Alvin Curran. Hij gaf concerten en lezingen gewijd aan de Amerikaanse muziek over de hele wereld. Hij is lid van de Belgian American Educational Foundation.

Sinds zijn debuut in 1992 (Ars Musica) zijn zijn recitals en projecten steeds diverser en uitdagender geworden. Hij improviseerde samen met David Moss, Fred Frith, Han Bennink, Chris Cutler, Tom Cora op festivals in Europa. Hij speelde onder andere alle pianowerken van Charles Ives, Messiaen, de Ligeti-Pianoconcert, de Lutoslawski-Pianoconcert, de zelden gehoorde Cogluotobusisletmesi door Clarence Barlowe en Sonatas en Interludes van John Cage, evenals Sorabji's Opus Clavicembalisticum.

Zijn programma's zijn vaak zeer ongebruikelijk zowel op technisch als op intellectueel niveau. Hij combineert vaak het klassieke repertoire [Mussorgski-integrale, de gehele set van Chopin studies] met nieuwe werken speciaal voor hem geschreven zoals Frith, Newman, Rzewski, Curran, De Alvear, Barlowe. Hij werkte samen met verschillende ensembles (The Simpletones, Champ d'Action, Tense Serenity, Vapori del Cuori, Sonic Youth, Ostravska banda) en vormt een pianoduo met Geoffrey Douglas Madge. Daan Vandewalle werd bekroond met de Jeanne en Willem Pelemans-prijs 2000 door de vereniging van Belgische componisten.