nlen
Dominique Vantomme, docent
dominique.vantomme@hogent.be

Dominique Vantomme is een pianist, toetsenist, componist en producer uit België. Oorspronkelijk werkte hij als blues/jazzpianist, maar de afgelopen 10 jaar speelde hij met tal van acts in pop, rock en jazz. Hij heeft opgenomen en getoerd als pianist, muzikaal leider en arrangeur voor artiesten als Axelle Red, Ana Popovic, Hindi Zahra, Vaya Con Dios, Viktor Lazlo, Louisiana Red, Theresa Malenfant, An Pierlé. Het creëren van muziek en geluid is altijd een constante factor in zijn leven geweest, wat heeft geresulteerd in verschillende platen met zijn bands ROOT en Mahieu-Vantomme Quartet.

Vantomme's nieuwste album als leider - 'Vegir', uitgebracht op het progrocklabel Moonjune Records - verenigt de unieke klanken van bassist Tony Levin, Maxime Lenssens op drums en gitarist Michel Delville. "Ik kon de kans om samen te werken met baslegende Tony Levin gewoon niet laten liggen. Ik had de afgelopen maanden de wereld rondgereisd en dat inspireerde me om veel muziek te schrijven. Toen ik mijn visie aan Tony voorlegde, wilde hij graag met ons de studio in. Wat een kick was dat!", zegt Dominique.

De muziek van ROOT neemt je mee naar een universum waar psychedelica en harmonie elkaar de hand reiken. Dit trio, waarin Dominique wordt bijgestaan door het complementaire duo Mirko Banovic (bas) en Geert Roelofs (drums) heeft twee albums uitgebracht op Dominique's platenlabel Root Music Records.

Het debuutalbum "Root" gaat terug naar de jazzrock en fusion van de jaren zeventig. De wurlitzer en rhodes arrangementen zorgen voor een scherp randje en doen denken aan het werk van John Mclaughlin, Joe Zawinul, Weather Report, Mahavishnu Orchestra, Herbie Hancock en Keith Jarrett in hun 'Electric Miles' tijdperk. Hun tweede album "Agree to disagree" gaat verder op het pad van melancholie, psychedelica en improvisatie. De muziek van ROOT brengt het beste van twee werelden samen: de rauwe opzwepende klanken van (jazz)funk en de pure meeslepende moderne klassiek en jazzy (pop)ballads.

Op vraag van Trefpunt vzw trok ROOT naar Marokko om er een project rond de Marokkaanse muziekcultuur op te starten. Tijdens een concert in een Berberdorp in het Anti Atlasgebergte maakten ze kennis met Aziz Arradi. Samen met deze intrigerende gnaoua-muzikant en de Marokkaans-Franse zangeres Hindi Zahra (bekend van haar debuutplaat "Hand Made", Blue Note Records) traden ze verschillende keren op in zowel België als Marokko. Ze gingen de uitdaging aan om westerse ritmes en klanken te mengen met traditionele Marokkaanse instrumenten. Het album komt binnenkort uit.