nlen

Pianist Ivo Delaere (1987) onderscheidt zich als een virtuoos en fijnzinnig musicus. In zijn heldere interpretaties weet hij steeds een intelligente benadering perfect in balans te houden met een directe emotionele communicatie. Enkele hoekstenen van de pianoliteratuur prijken reeds op zijn palmares: Beethovens 33 Veränderungen über einen Walzer von Diabelli, de bundel Visions de l'Amen voor twee piano's van Olivier Messiaen, en Frederic Rzewski's magnum opus The People United Will Never Be Defeated!. Hij concerteert regelmatig als solist en kamermusicus in België en Nederland, maar speelde ook reeds in Duitsland, Italië, Noorwegen…

Met klarinettist Niels Hap vormt hij sinds begin 2011 een vast ensemble. Tot zijn kamermuziekpartners behoren ook Alessandro Moccia - de eerste violist van het Orchestre des Champs-Elysées – en sopraan Inge Van de Kerkhove, met wie hij meermaals samenwerkte. Een project voor het Festival van Vlaanderen Kortrijk bracht hem in contact met schilder en performancekunstenaar Sigrid Tanghe. Ze blijven geregeld coöpereren in navolging van hun debuutvoorstelling ‘Drawing the Diabelli’. Met pianist Lukas Huisman tenslotte richtte hij in 2017 het ensemble SIMPLEXITY op dat de contrasten en raakpunten tussen eenvoud en complexiteit in de hedendaagse muziek voor piano, piano vierhandig en twee piano's exploreert.

Ivo Delaere kreeg aanvankelijk les van Dirk Verbrugghe in zijn geboortestad Izegem. Hij behaalde er het getuigschrift met grootste onderscheidingen voor zowel piano, muziekgeschiedenis als muziektheorie en mocht hiervoor de bijzondere stadsprijs Octave Sintobin in ontvangst nemen. Daarna trok hij naar Gent om er zijn studies verder te zetten aan het Koninklijk Conservatorium bij Daan Vandewalle. In 2010 behaalde hij er de graad van Master of Music met een grootste onderscheiding. Bovendien werden zowel de prijs voor de beste klassieke uitvoering en de beste masterscriptie - voor zijn onderzoek naar temporelaties binnen Beethovens Diabellivariaties - aan hem toegekend. Ivo Delaere volgde masterclasses voor piano en kamermuziek bij onder meer Jean-Claude Vanden Eynden, Luk Vaes, Ronald Brautigam, Jonathan Powell, Geoffrey Madge, Daniel Rivera en Jörg Widmann. Persoonlijke contacten met Frédéric Devreese, Claude Coppens, Henri Pousseur, Frederic Rzewski, Ursula Oppens en Michael Finnissy betekenden belangrijke impulsen voor zijn muzikale ontwikkeling. Na zijn masterstudies werd hij in Den Haag verder gecoacht door Geoffrey Madge.

Ivo Delaere is laureaat van een aantal wedstrijden, waaronder Cantabile, Kiwanis Torhout, Axion Classics en Stephane de Jonghe. Hij trad reeds verschillende keren op als solist met symfonisch orkest in werk van Resző Sugár, Wolfgang Amadeus Mozart en Manuel de Falla alsook in het Concerto voor twee piano’s en orkest van Francis Poulenc. In 2008 werd zijn vertolking van een selectie uit de Catalogue d'oiseaux van Olivier Messiaen live uitgezonden op de radio ter gelegenheid van het Klara Festival. In eigen land was hij reeds op verschillende belangrijke podia te gast: Muziekcentrum de Bijloke, de Handelsbeurs, Concertgebouw Brugge, deSingel, De Munt, BOZAR... Verder gaf hij recitals voor Festival van Vlaanderen Gent, Klara in het Paleis, Gentse Vleugels, Iedereen Klassiek, Festival van Vlaanderen Kortrijk… In 2016 bracht hij voor radio Klara live vanuit Flagey een bloemlezing uit het pianowerk van Eric Satie ter ere van zijn 150ste geboortejaar.

In zijn concertprogramma's valt steeds een bijzondere aandacht voor de hedendaagse muziek op. Ivo Delaere gaat graag op zoek naar originele invalshoeken die de muziek van gisteren verbinden met de muziek van vandaag én die van morgen. Hij beschouwt het als een belangrijk deel van zijn missie om samen te werken met componisten en stukken te brengen waarvan de inkt bij manier van spreken amper droog is. Zo creëerde hij onder meer de twaalfde sonate ‘ni poids ni loi’ van Frank Nuyts. Daarnaast verzorgde hij ook de eerste uitvoering van diverse werken van jonge componisten als Nikos Ioakim, Evert Bogaert, Joseph Lake, Irene Galindo Quero, Frederik Neyrinck, Mathias Coppens, Hans Roels e.a.

Ivo Delaere is verbonden aan KASK & Conservatorium in Gent als pianobegeleider en aan de SAMWD Deinze als leerkracht.