nlen
Laetitia Gendre, docent
laetitia.gendre@hogent.be

De tekenpraktijk van Laetitia Gendre is zowel bedachtzaam als dwangmatig en brengt dit medium op het kruispunt van verschillende disciplines. Haar werk materialiseert zich vaak in sculpturale of zelfs architecturale voorstellen die interageren met de ruimte eromheen en soms flirten met de performatieve dimensie. Terwijl ze zorgvuldig werkt aan de articulaties en dubbelzinnigheden in haar werk, streeft Gendre naar efficiëntie en eenvoud van middelen en is ze op haar hoede voor virtuositeit. Onder de vele maatschappelijke thema's die aan haar voorstellen ten grondslag liggen, bevinden zich in het bijzonder de kwesties van structureel geweld of toezicht, maar de trajecten die ze voorstelt verkennen altijd gebieden waar verschillende realiteiten, ruimtes of gemoedstoestanden samenkomen. 

Haar werk plaatst elementen die zo uiteenlopend zijn als de geschiedenis van het perspectief naast achtbanen of schietschijven, Warburgs atlas naast Z-filmposters, of elektronisch toezicht naast het schilderen van dieren en strips... De kruisverwijzingen bieden meerdere interpretatiemogelijkheden en onthullen vaak een gevoel voor humor met een knipoog.

Sinds 2019 werkt Gendre ook aan een reeks potloodtekeningen op A4-papier, een soort spontaan dagboek dat ze post op Instagram. Laetitia Gendre wordt vertegenwoordigd door Galerie Thomas Fischer in Berlijn.