nlen
Olga Pashchenko, docent
olga.pashchenko@hogent.be

Olga Pashchenko speelt een breed repertoire op diverse toetsinstrumenten, van Bach op klavecimbel, Beethoven op historische piano, tot Ligeti op moderne Steinway. Olga studeerde fortepiano bij o.a. Alexei Lubimov, klavecimbel bij Olga Martinova en orgel bij Alexei Schmitov. Na haar studie in Rusland volgde zij een postgradate in fortepiano en klavecimbel bij Richard Egarr, die ze beide ‘cum laude’ afsloot.

Recente hoogtepunten uit haar solo-carrière zijn haar debuut in het Cité de la Musique in Parijs, een residentie bij het Oudemuziekfestival Utrecht en optredens in de Maggio Musicale Florence, de serie Young Interpreters in Madrid, het Beethovenfestival Zutphen, het Geelvinck-Fortepianofestival Amsterdam, de Festspiele Potsdam Sanssouci, AMUZ Antwerpen, Concertgebouw Brugge, het Festival Musiq’3 in Brussel en het Festival Simiane la Rotonde en het Festival de Sablé in Frankrijk.

Olga treedt ook op als orkest-solist, zoals onlangs met het Orkest van de 18e eeuw, de Meininger Hofkapelle, MusicAeterna Perm o.l.v. Teodor Currentzis en Collegium 1704 o.l.v. Vaclav Luks. Sinds 2012 is zij ‘Hausmusikerin’ bij het Beethovenhaus in Bonn. 

Tot de indrukwekkende palmares van Olga Pashchenko behoren prijzen op het Festival Romantische Muziek in Moskou, het Internationale Pianoconcours van Karinthië, het eerste Internationale Fortepianoconcours Kremsegg, het Internationale Hans-von-Bülow-concours (inclusief de Chopin-prijs), het Oudemuziekconcours Brugge (tweemaal: voor fortepiano en klavecimbel; inclusief de publieksprijs), het Internationale Premio Ferrari Fortepianoconcours, het Bachconcours in Leipzig en het Grachtenfestival en Geelvinck Fortepiano-concours in Amsterdam.

Olga treedt regelmatig op voor radio- en TV (o.a. bij Podium Witteman en Vrije Geluiden). Haar eerste CD ‘Transitions’, met werken voor fortepiano van Dussek, Mendelssohn en Beethoven werd o.a. bekroond met een ‘10’ in het blad Luister. Het label Alpha bracht twee Beethoven-cd’s uit met “Variations” en de sonates Appassionata, Les Adieux en Waldstein. Daarnaast maakte Olga opnamen met Alexei Lubimov en het Finnish Baroque Orchestra en met de pianist Alexander Melnikov in de werken voor piano vierhandig van Claude Debussy.