nlen

Petra Vermote (°1968) is componist en gitarist en studeerde aan de Conservatoria van Gent en Antwerpen. De studies aan het Gentse Conservatorium resulteerden in Eerste Prijzen voor notenleer, gitaar, kamermuziek, harmonie, contrapunt en fuga en in het diploma Nieuwe Structuur 2e Cyclus voor gitaar (bij Baltazar Benítez). In juni 1999 behaalde ze aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen het diploma ‘Meester in de Muziek’, specialisatie Compositie.

Sinds 1998 krijgt zij heel wat compositieopdrachten en haar muziek wordt frequent uitgevoerd in vooraanstaande culturele centra in België en op tournees en festivals in binnen- en buitenland. Ze componeerde voor uiteenlopende bezettingen : kamermuziek, ensemble (instrumentaal en gemengd vocaal-instrumentaal), orkest, muziektheater, koor, solo vocaal, en combineert dit met componeren binnen een multidisciplinaire context (zoals bijvoorbeeld binnen muziektheater) in samenwerking met schrijvers, regisseurs en beeldende kunstenaars, en met schrijven voor locatieprojecten, interculturele samenwerkingen (project met Arabische en Westerse snaarinstrumenten), animatiefilm en electronics.

Nagenoeg al haar werken werden opgenomen door de VRT (Klara) en negen werken verschenen tot nu toe op CD.

Zij behaalde diverse prijzen voor compositie : de Driejaarlijkse Prijs Jeugd en Muziek voor Compositie (2001), De “Antoon van de Maand” (2003), de Prijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen-Québec (2003), de Prijs “Laureaat van de Academie”, uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België (2007), de Eerste Premie van de Provinciale Prijs Muziek van de Provincie West-Vlaanderen voor orkest/grote ensembles (2015).

Sinds december 2009 is Petra Vermote lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten.