nlen
Polona Dolžan, docent
polona.dolzan@hogent.be

MA Communication Art & Design, Royal College of Art (UK)
BA Design for Performance, Central Saint Martins College of Art & Design, University of Arts London (UK)

Polona Dolžan (1980) is curator met een achtergrond in theaterontwerp en creative direction. Haar focus ligt op het cureren van evenementen, tentoonstellingen en performances. Ze komt oorspronkelijk uit Slovenië maar bracht haar jeugd door in het Verenigd Koninkrijk.

Ze heeft internationale projecten gecureerd en geleid, waaronder een tentoonstelling over opkomend modetalent uit het VK in MuseumsQuartier in 2010 (Wenen, AT), een interactieve installatie Polyphonic Playground (2014) die te zien was in de VS, Frankrijk en Italië en een aantal Friday Late-evenementen in het Victoria and Albert Museum in Londen (V&A, VK), waaronder Kensington Gore! (2012), Go Figure at Wanderlust, Parijs (2012) en Yohji Yamamoto at Play (2011). 

Polona heeft ook evenementen georganiseerd en gecureerd met het experimentele theatercollectief SHUNT (Londen, VK) en heeft multimediasamenwerkingen met ontwerpers en kunstenaars opgezet en gecoördineerd. Ze heeft meegewerkt aan verschillende tentoonstellingen en evenementen in de V&A, waaronder Power of Making, Yohji Yamamoto en Heatherwick Studio: Designing the Extraordinary.

Polona heeft tussen 2014 en 2019 tentoonstellingen en talrijke site-specifieke projecten samengesteld en beheerd in de Fashion Space Gallery van het London College of Fashion, UAL (UK). Sinds 2018 doceert ze Design Communication and Theory aan KASK & Conservatorium. Polona was ook gastdocent aan verschillende andere instellingen, waaronder Central Saint Martins, UAL (UK) en Design Academy Eindhoven (NL).