nlen
Toon Lauwers, docent
toon.lauwers@hogent.be

Toon Lauwers begon als jonge gitarist aan de muziekacademie van Bornem bij Jurgen De Bruyn en vloeide zo door naar dé Kunsthumaniora in Antwerpen bij Robert Denies. Maar in 2004 nam gitaarbouw alles over, zo studeerde hij aan de Internationale Lutherie School in Antwerpen bij o.a. Geert Vermeiren en aan het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs bij o.a. Marc Peirelinck, Walter Verreydt en Dirk De Hertogh. In datzelfde CMB kreeg Toon de kans om mee te werken aan het Leonardo Gitaarbouw Project met de focus op gitaren bouwen in duurzame en niet-tropische houtsoorten. Daarnaast volgde een René Lacote project waarin deze 19-eeuwse gitaren opgemeten en gerepliceerd werden.

In parallel met het CMB-traject studeerde hij gitaar en barokgitaar bij Dirk De Hertogh aan de Muziek Academie van Willebroek.

Van 2011 to 2019, doceerde Toon de zomercursussen instrumentenbouw op de traditionele volksmuziekstage van MuziekMozaïk. Een stage waarbij hijzelf als kind voor het eerst in aanraking kwam met het vak instrumentenbouw bij Roger Frood, Gerrit Van den Dries en Herman De Wit.

In 2012 werd Toon zelfstandig instrumentenbouwer met een atelier in Hingene (Bornem), gespecialiseerd in historische en klassieke gitaarbouw. Zo kon hij samenwerken met Jurgen De Bruyn (Zefiro Torna), Floris De Ruycker (Ratas del Viejo Mundo), Aram Van Ballaert, Dirk De Hertogh, Ieva Baltmiškyte, Philippe Malfeyt, Björn Schmelzer (Graindelavoix), Maarten Vandenbemden, Museum Vleeshuis, Colin H. Van Eeckhout (Amenra) en vele anderen.

Via de beurs Doorgeven van vakmanschap kon Toon deelnemen aan het Hakkebord Bouw Project (2019 -2021) en startte een gelijkaardig project in 2024, Rietpraat – het documenteren en repliceren van Barokmusette rieten.

Sinds 2020 combineert Toon zijn atelier met les geven in instrumentenbouw aan KASK & Conservatorium en aan het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs.