nlen
Vitaly Samoshko, docent
vitaly.samoshko@hogent.be

Vitaly Samoshko, geboren in 1973 in Oekraïne, studeerde piano bij Leonid Margarius aan het muziekconservatorium in zijn geboortestad Charkiv, en later bij dezelfde meester aan de Internationale Pianoacademie Incontri col Maestro in het Italiaanse Imola.

Vitaly Samoshko behaalde belangrijke internationale prijzen o.a. de 2de Prijs op de wedstrijd Busoni in Italië (1993), en in Montreal (1996) en eveneens de 2de Prijs op de wedstrijd A.Rubinstein voor pianomeesters in Israël (1998). Als hij in 1999 de 1e prijs haalt in de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in België, begint zijn muzikale ster te rijzen en dit betekent ook de start van een wereldwijde succesvolle solocarrière. Sindsdien heeft hij opgetreden in meer dan 25 landen, onder meer in de Tonhalle in Zürich, het Théâtre du Châtelet in Parijs, het Metropolitan Museum en de Steinway Hall in New York, het Concertgebouw in Amsterdam, de Beethovenhalle in Bonn, de Yokohama Minato Mirai Hall, de Okayama Symphony Hall en de Kyoto Concert Hall in Japan en het Teatro Gran Rex in Buenos Aires.

Vitaly Samoshko heeft gespeeld op talloze grote festivals, zoals het Klavier-Festival Ruhr in Duitsland, het Montpellier Radio France en het Besançon Festival in Frankrijk, het festival Música Romântica in Zwitserland, het Yokohama International Piano Festival in Japan, het Savannah Onstage Festival in de VS, het Canadese Festival International de Lanaudière, het Festival d’Echternach en het Bourglinster Festival in Luxemburg, het Chopin Piano Festival in Polen en het Festival van Vlaanderen, het Festival d’Aulne en het Festival de Wallonie in België.

Hij concerteerde met wereldberoemde orkesten als het Filharmonisch Orkest van Tokio en de New Japan Philharmonic, het Orkest der Beethovenhalle, het Brabants Orkest, de symfonieorkesten van Sint Petersburg, Savannah en RNCM, en het Nationaal Orkest van België, steeds onder leiding van gereputeerde dirigenten als Charles Dutoit, Marc Soustrot, Gilbert Varga, George Octors, David Shallon, Louis Langrée en Arthur Fagen.

In 2001 wordt België Vitaly’s tweede thuis. Door die stap neemt zijn carrière een hoge vlucht. In 2003 neemt hij een dubbel-cd op bij het nieuwe label Lineair Art Transfer met composities van Schubert, Schumann, Scriabin en Prokofiev (LAT 2003-01). Zijn tweede cd, Piano Studies Scriabin (LAT 2005-02), wordt door de klassieke radiozender Klara (VRT) bekroond met de prestigieuze prijs van ‘Beste Internationale CD 2005’. Zijn derde cd, de vertolking uit 2006 van Rachmaninovs ‘Les Etudes-Tableaux’ (LAT 2006-03), is de afsluiter van dit prachtige muzikale triptiek.

Zijn latste opname, release mei 2009, is een DVD & CD (LAT 2009-04), met het Pianoconcerto N°3 van Rachmaninov, in het concert met het Symfonieorkest Vlaanderen, dirigent Jonas Alber. (Live opname – De Blauwe Zaal deSingel – Antwerpen, 30 november 2008).

Hij wordt vaak gevraagd om masterclasses te geven en in 2005 wordt Samoshko professor aan het Conservatorium van Gent. Een bevestiging dat de academische wereld zijn talent weet te waarderen. Vanaf 2007 fungeert hij als jurylid en adviseur op internationale wedstrijden.

In de loop van zijn opmerkelijke professionele carrière heeft Vitaly Samoshko zich geprofileerd als een uitzonderlijk solist. Zijn opvoeringen – zowel de concerten als de cd-opnames – getuigen van een sublieme, fijngevoelige en fascinerende muzikale persoonlijkheid. Zijn opvoeringen met orkesten en dirigenten van wereldklasse zijn voor Vitaly Samoshko stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen die hij niet alleen beschouwt als een grote eer, maar ook als intense momenten van geluk.