nlen

08.12.22, 20:00, Adam Broomberg

Adam Broomberg is fotograaf, activist en pedagoog, gevestigd in Berlijn. Gedurende 23 jaar was hij de ene helft van het gevierde duo Broomberg & Chanarin. Deze samenwerking eindigde officieel op 20 februari 2021. Na hun 'artistieke zelfmoord' vertrok een 13 meter lange vrachtwagen met hun hele archief, foto's, negatieven, catalogi ... vanuit Londen naar Barcelona waar het werd tentoongesteld in het Fabri I Coats Museum onder de naam The Late Estate Broomberg & Chanarin.

Broombergs werk blijft gericht op machtsstructuren - de mechanismen erachter en het geweld dat ze inhouden. Dergelijke mechanismen worden blootgelegd en vervolgens toegeëigend en gebruikt in de creatie van nieuwe werken, tentoonstellingen of publicaties. Broombergs meest recente tentoonstelling en publicatie is Glitter in My Wounds, een samenwerking met dichteres CA Conrad en transgender actrice en activiste Gersand Spelsberg. Broomberg was ook de oprichter van het in Berlijn gevestigde kunstenaarscollectief Artists + Allies, een activistische kunstenaarsgroep die werkt met video, performance en installaties, zowel offline als online, meest recentelijk in Palestina. Artists + Allies onderzoekt ook kritisch het gebruik van beelden en gebruikt deze beelden vervolgens om hun kritiek te verwoorden.

Broomberg had solotentoonstellingen in Centre Pompidou (2018) en Hasselblad Centre (2017). Hij heeft ook deelgenomen aan Documenta, Shanghai Biënnale, Yokohama Triënnale en had groepstentoonstellingen in Tate Modern en MoMA.

gratis