nlen

26.10.23, 20:00, Bassem Saad

Bassem Saad is een kunstenaar en schrijver met een thuisbasis in Berlijn en geboren in Beiroet. Hun werk verkent concepten rond historische breuken en verbindingen en hoe het individu zich verhoudt tot -en verzet tegen mondiale processen van uitsluiting en inclusisie. Dit onderzoek krijgt vorm in film, performances en installaties, naast geschreven essays en fictie. Verschillende 'uitingsvormen', die door Saad vaak door elkaar gebruikt worden.

Saad spreekt met anderen, zoals te zien is in Congress of Idling Persons, waar vijf personages zichzelf 'spelen' tijdens de Arabische Lente, de vluchtelingencrisis, de protesten van Black Lives Matter en de explosies in de haven van Beiroet. De protagonisten vertellen hun eigen verhalen en leiden hun eigen levens. Iedere individu behoudt zijn eigen auteursautonomie in het script, in een collectief proces werken ze samen aan het vormgeven van het script, de uitvoering, kostuums en decor. De documentaire vermijdt een naturalistische, rechtlijnige, onbemiddelde weergave, hierdoor wordt iedereen deel van de verhalen die worden verteld. Het persoonlijke wordt politiek, terwijl een groep jongeren een intieme getuigenis geeft van de huidige situatie en tegelijkertijd hoop deelt dat de wereld kan veranderen.

Verschillende stemmen overlappen met de verschillende vormen waarin Saad ‘spreekt’. De beelden overlappen, resoneren en doordringen. Verticale frames, geschoten met mobiele telefoons – het ‘protestmedium’ bij uitstek van rellenende jongeren die zichzelf filmen –, worden gecombineerd met het formaat van traditionele film en met beeldmateriaal dat online is gevonden en toegeigend. Wat in eerste instantie een formeel element lijkt, wordt als betekenaar onderdeel van de conceptuele structuur waarmee het werk is opgebouwd.

Wat de werken bindt, is het onderzoekt naar wat democratie is en wat het zou kunnen zijn. De politieke strijd van verschillende groepen in verschillende tijden en de vraag hoe deze strijd vandaag nog resoneert. De onderwerpen zijn zwaar, de uitkomst grijpt aan, maar tegelijkertijd is deze optimistisch en strijdbaar.

gratis
Campus Bijloke
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent