nlen

13.04.24 – 09.06.24, Danny Devos, Fantastic Voyage Through the Body of An Artist

"Ik wilde kunstwerken maken die dezelfde impact hebben als een auto-ongeluk: iets dat je niet vergeet, dat je lichaam binnenkomt en in je hoofd blijft zitten, maar waar je niets mee doet."

  • Danny Devos, Den Haag, 18 februari 2024

Met Fantastic Voyage through the Body of an Artist presenteert KIOSK een tentoonstelling van een van de meest eigenzinnige Belgische kunstenaars: Danny Devos, alias DDV.

DDV's oeuvre wordt gekenmerkt door zijn doorzettingsvermogen en veelzijdigheid. De voorbije vijfenveertig jaar gaf hij 174 performances, had hij negenentwintig solotentoonstellingen, nam hij deel aan 123 groepstentoonstellingen over de hele wereld en verscheen hij niet alleen als onderwerp maar ook als personage in verschillende publicaties. Nu brengt hij in KIOSK een selectie historische werken en toont hij voor het eerst zijn meest recente werk.

Fantastic Voyage through the Body of an Artist kan niet zomaar gelezen worden als een retrospectief of een overzichtstentoonstelling. Het menselijk lichaam vormt de rode draad: dat van de kunstenaar die zijn lichaam gebruikt als instrument voor zijn kunst, maar ook dat van de toeschouwer die mentaal en fysiek geprikkeld en uitgedaagd wordt door de kunstwerken.

Tot Devos op 13 juli 2013 ernstig gewond raakte bij een fietsongeluk, gebruikte hij zijn eigen lichaam om confronterende performances te realiseren, al dan niet in aanwezigheid van toeschouwers. Hoewel hij zijn performances in het verleden zelden documenteerde, maakt hij sinds enkele jaren modellen van enkele van zijn meest suggestieve acties en installaties. Deze "bonsai" sculpturen, gemaakt met nieuwe semi-digitale technieken zoals 3D printen, lasersnijden en CNC frezen, vertegenwoordigen een ongekende benadering van het documenteren/herconstrueren van performance kunst. Deze werken zijn nooit eerder tentoongesteld.

Devos heeft ook diepgaand onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en beperkingen van kunstmatige intelligentie door AI text-to-image machine learning modellen te gebruiken om nieuwe beelden te genereren door tekst in te voeren. Soms is de tekst gewoon zijn naam, "danny devos", soms complexe zinnen die verwijzen naar historische of actuele gebeurtenissen. Vervolgens vertaalt hij de aldus door AI gegenereerde beelden in sculpturale objecten met behulp van geavanceerde 3D-technologieën.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in KIOSK gebruikte Devos verschillende AI-tekst-naar-beeldgeneratoren om drieëntwintig even absurde als kleurrijke fictieve 'posters voor een tentoonstelling van AI-kunstenaar Danny Devos' te maken in bekende hedendaagse kunstencentra en musea (Centre Pompidou, Tate Modern, MoMA, enz.). Tweeduizend exemplaren van die posters werden aangeplakt op muren in Brussel, Gent, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam.

Deze interesse in technologische ontwikkelingen kan gelezen worden als een nieuw hoofdstuk in de existentiële zoektocht naar de menselijke conditie van het individu door een kind van de "no-future generation" - binnen de context van een maatschappij die sneller dan ooit systemen ontwikkelt die haar toekomst bepalen.

In Fantastic Voyage through the Body of an Artist maakt Devos resoluut geen gebruik van tentoonstellingsobjecten, sokkels of wanden. Hij plaatst zijn werken op meubilair dat hij op of rond de academiecampus kon vinden, waaronder de informatiebalie van KIOSK. De tentoonstelling wordt begeleid door een zes uur durende originele soundtrack (te beluisteren in de tentoonstellingsruimte of online tijdens de openingstijden van KIOSK van 12.00 tot 18.00 uur), gemaakt door twee beeldende kunstenaars van KASK & Conservatorium en LUCA: Zeger Vetters en Jakke Jalink. Ze doken in meer dan veertig jaar verzameld audiomateriaal van DDV en Club Moral en creëerden een geluidswerk van geselecteerde opnames en releases gelaagd met hun eigen muziek.

Op de laatste dag van de tentoonstelling, 9 juni 2024, nodigt KIOSK iedereen die ooit getuige is geweest van een DDV-performance uit om herinneringen te komen delen. Deze open oproep is bedoeld om zoveel mogelijk mensen samen te brengen en zo de historische herinnering aan DDV's uitgebreide performancewerk levend te houden.

gratis
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent
ma-zo: 12:00-18:00