nlen
photo: Alex Salinas

14.03.24, 20:00, (Volzet) Luc Tuymans

Opgelet: voor deze lezing is reservatie verplicht.

Als een van de meest bekende kunstenaars in België, heeft schilder Luc Tuymans eigenlijk geen introductie nodig. Met zijn vermogen om historische en politieke thema's op een subtiele en provocerende manier aan te snijden, heeft Tuymans wereldfaam verworven.

Met zijn herkenbare stijl, beperkt kleurenpalet en sterke nadruk op het onderwerp, behandelt hij een breed scala aan thema's. Politiek, geschiedenis, geheugen, identiteit en maatschappelijke kwesties worden benaderd via onderwerpen zoals de Holocaust, de koloniale geschiedenis, bureaucratie en de spanningen tussen het individu en de samenleving. Deze historische en politieke onderwerpen worden op een subtiele en provocerende manier benaderd, waarbij de vanzelfsprekendheid van historische gebeurtenissen wordt onderzocht en in twijfel getrokken. Tuymans vindt zijn inspiratie in bestaande beelden, zoals foto's en filmstills, die hij herinterpreteert en verwerkt.

Via de schilderkunst bevraagt Tuymans de waarachtigheid van onze herinnering en de complexiteit van de menselijke ervaring. Via deze weg heeft Tuymans een blijvende invloed gehad op de hedendaagse schilderkunst.

Luc Tuymans heeft talloze belangrijke tentoonstellingen gehad in musea en galerieën over de hele wereld. Enkele van zijn meest opvallende tentoonstellingen zijn onder andere: deelname aan ‘Jan Hoets’ documenta IX in 1992, waarmee hij internationale bekendheid verwierf, en de vertegenwoordiging van België in 2001 op de Biënnale van Venetië.

Wereldwijd werden er retrospectieven rond zijn werk georganiseerd van het San Francisco Museum of Modern Art, het Tate Modern in Londen, tot het S.M.A.K. in Gent en het Wiels in Brussel. In 2019 organiseerde het Palazzo Grassi in Venetië een overzichtstentoonstelling met 80 schilderijen van Tuymans uit de periode 1986-2019. Dit was zonder twijfel de meest uitgebreide retrospectieve tentoonstelling die de kunstenaar tot nu toe heeft gehad.

gratis mits reservatie
Campus Bijloke
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent