nlen

24.03.22, 20:00, Marina Pinsky

Marina Pinsky werkt met fotografie, of met fotografische methodes, die ze uitbreidt naar sculpturen, tekeningen en installaties. Haar werk begint meestal met historische aanwijzingen, waaruit ze individuele elementen oppikt zoals architecturale vormen en wetenschappelijke voorstellingen. Ze onderzoekt de contouren van onze verzadigde beeldcultuur en suggereert perspectivische plots binnen historische gebeurtenissen als platforms voor verbeelding. De relatie tussen object en beeld in haar werk krijgt vorm als een individuele ervaring, waarbij interpretatie lineariteit omzeilt door gebruik te maken van vrije associatie om aan te geven hoe een beeld kan communiceren.

In haar recente tentoonstelling Le Rail in C-L-E-A-R-I-N-G, Brussel, toonde ze tweeëndertig platte beelden en een enkel model van een treinwagon. Samen vormen de tweeëndertig beelden een complete weergave van een papieren kaart die in het bezit was van één enkele werknemer van Infrabel, een man genaamd Ruben Dewel, die ze aan Pinsky uitleende. De kaart is voorzien van zijn handgeschreven aantekeningen en marginalia in pen en potlood. De kaart toont het werk van Dewel, een tekening van het treinsysteem in en rond Brussel, waarop te zien is hoe elektriciteit en sporen samenkomen. Het is een vereenvoudiging, of een abstractie van een ongelooflijk ingewikkeld systeem en tegelijk een gecodeerd complex dat misschien maar één man echt kan begrijpen. Het toont de cultureel verankerde beeldtaal die ons omringt, terwijl de virtuele en fysieke wereld worden samengevoegd en naar andere vormen worden omgezet.

Marina Pinsky woont en werkt momenteel in Brussel en Berlijn. Ze studeerde aan de University of California, Los Angeles en de School of the Museum of Fine Arts, Boston. Haar recente tentoonstellingen omvatten tentoonstellingen in 303 Gallery, NYC; De Vleeshal, Middelburg, Nederland; C-L-E-A-R-I-N-G, Brussel; WIELS Centrum voor Hedendaagse Kunst, Brussel; Kunsthalle Basel, Zwitserland; Kunstverein, Düsseldorf; The Museum of Modern Art, New York; 13de Biennale de Lyon; en het Hammer Museum, Los Angeles. De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door C-L-E-A-R-I-N-G, Brussel/NYC en 303 Gallery NYC.

gratis