nlen

01.04.23 – 04.06.23, Marthe Bolda - Des prières sans réponse

Des prières sans réponse (Gebeden zonder antwoord) is een geluidsinstallatie van de beeldend kunstenaar Marthe Bolda in de Horta tuin van de Campus Bijloke. Door vijf megafoons aan de bomen en aan een gebouw weerklinken christelijke, moslim-, joodse, hindoeïstische en boeddhistische gebeden.

De installatie gaat terug naar een herinnering aan een kakofonie van geluid geproduceerd door Malinese straatverkopers uitgerust met megafoons en suggereert wat lijkt op een dovemansgesprek. Ze evoceert ook de zogenaamde palaver boom in Kameroen, het geboorteland van de kunstenaar, waarrond conflicten besproken en uitgesproken worden.

Als autodidact ontwikkelt Marthe Bolda sinds het einde van de jaren 2000 een praktijk op basis van de ontmoeting en de dialoog. Hierbij heeft ze specifieke aandacht voor ‘het beeldhouwen van de realiteit’ en houdt ze erg van ‘de vrijheid om te creëren, zelfs vanuit het gebrek’. Haar werk is zowel een uitnodiging tot een ervaring van de ander, als een vertraging van onze dagelijkse beslommeringen.