nlen
Pablo Helguera, Beautiful Eccentrics, Central Casting, foto: Isabelle Arthuis

16.09.23 – 19.11.23, Pablo Helguera

Beautiful Eccentrics, Central Casting

Op 1 januari 2021 publiceerde de kunstenaar Pablo Helguera The Pretenses of Failure, de allereerste column op zijn blog Beautiful Eccentrics. Destijds begon hij aan deze literaire reis zonder een duidelijke richting of specifieke verwachtingen.

De bescheiden ondertitel van het project, Letters, Notes, and Marginalia on Contemporary Artgaf niet volledig weer welke ambitie en generositeit er aan de basis van zouden komen te liggen. Elke donderdag deelt Pablo een tekst waarin hij verschillende facetten van de hedendaagse kunstwereld verkent, met onderwerpen als succes, onderwijs, humor, roem, commodificatie en meer.

Beautiful Eccentrics brengt niet alleen een eerbetoon aan de personen die Pablo rechtstreeks hebben beïnvloed, maar ook aan diegenen met wie hij heeft samengewerkt, met wie hij is gegroeid of bij wie hij inspiratie heeft gevonden. Het houdt steek als een subtiele autobiografie (Pablo haalde inspiratie uit Montaigne’s Essais…).

Drie jaar verder, met meer dan honderdvijftig columns en meer dan 4000 wekelijkse lezers later, heeft Pablo Helguera de uitnodiging van KIOSK beantwoord om een solotentoonstelling te presenteren in het oude anatomische theater met Beautiful Eccentrics: Central Casting - een visueel boeiende driedimensionale vertaling van negen van zijn columns.

Voor zij die niet bekend zijn met de veelheid aan projecten die Pablo de afgelopen drie decennia heeft ondernomen, biedt de tentoonstelling een unieke kans om inzicht te krijgen in de diversiteit van zijn artistieke praktijk. Deze expositie omvat de schilderijen die hij maakte als Mexicaanse tiener tot de artoons die hem wereldwijde bekendheid brachten, en biedt zelfs de kans om eigenaar te worden van een van de 26 collages uit zijn Arlington Height-serie...

Als zelfverklaard liefhebber van het verleden omarmt Pablo de rijkdom van nostalgie en haar vermogen om mensen te helpen begrijpen wie ze zijn en hun perspectief op de toekomst vorm te geven. Voor hem begint het creatieve proces bijna altijd met schrijven - notities maken om een probleem of vraagstuk te begrijpen. Dit schrijven wordt vervolgens de partituur voor een kunstwerk - de inhoud die de vorm bepaalt.

De tentoonstelling Beautiful Eccentrics nodigt uit om conformiteit te trotseren en onuitgesproken conventies in twijfel te trekken. Stap op het podium: nu is het uw beurt om in de schijnwerpers te staan! En als u ooit twijfelt aan de betekenis van deze onderneming, denk dan aan de woorden van filosoof John Stuart Mill: “Dat zo weinig mensen nu nog durven excentriek te zijn, markeert het grootste gevaar van onze tijd.”

Geselecteerde teksten

gratis
ma-zo: 12:00-18:00