nlen

06.10.21, 16:00, s u r p l a c e: BLIND DATES + boekpresentatie Tim Bruggeman

BLIND DATES

s u r p l a c e is gecureerd door Edwin Carels en loopt tot 10 oktober, 2021 in de Zwarte Zaal. De tentoonstelling kwam tot stand in de context van het onderzoeksproject B-Magic, met daarin centraal de historiek en nawerking van de toverlantaarn als massamedium. B-magic onderzoekers presenteren hun onderzoekstopic en gaan een dialoog aan met kunstenaars die werk presenteren in s u r p l a c e.

Wetenschappers en entertainers, leraren en priesters, politieke bewegingen en organisaties: ze gebruikten allemaal geprojecteerde visuele verhalen om een publiek tot meer dan duizend mensen per gelegenheid te informeren, entertainen, opleiden en mobiliseren. De lantaarn was het eerste visuele massamedium dat het gedrukte woord betwistte als een primaire vorm van informatie en instructie. Alle lagen van de samenleving, zowel geletterd als analfabeet, kregen visuele informatie over natuur, religie, wetenschap, nieuwe technologieën en het buitenland.

B-magic onderzoekers

  • Klaas de Zwaan
  • Evelien Jonckheere
  • Eleonora Paklons
  • Céline Ruivo

s u r p l a c e kunstenaars

  • Tim Bruggeman
  • Katrin Kamrau
  • Chantal van Rijt
  • Hannes Verhoustraete

Moderators

  • Edwin Carels (KASK)
  • Kurt Vanhoutte (B-Magic/UAntwerpen)


KUNSTENAARSBOEK

Tim Bruggeman, De harde naakte werkelijkheid (tweede editie, 2021)

Vlaanderen, de vroege jaren ’90. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op uitgaansavonden piekt. Spoedarts Dr. Beaucourt stelt een diareeks samen en start een kruistocht langs de middelbare scholen. Hij belicht de risicofactoren en toont harde brutale beelden van slachtoffers. De beelden worden onderdeel van het collectieve geheugen van een generatie. Deze publicatie vormt een herneming van de voorstelling. Enkel de fotografische beelden worden behouden en op diaformaat afgebeeld. De volgorde van de beelden wordt bepaald door de chronologie van de gebeurtenissen verbonden aan een crash. De numerieke code onder elk beeld verwijst naar de plaats zoals die in het oorspronkelijke archief werd aangetroffen.

Het boek werd gepubliceerd door infinitif in coproductie met B-magic en KASK School of Arts
https://infinitif.org/De-harde-naakte-werkelijkheid

Programma

16u-18u
BLIND DATES
B-magic onderzoekers presenteren hun onderzoekstopic en gaan een dialoog aan met kunstenaars die werk presenteren in s u r p l a c e.

18u-19u
Tim Bruggeman stelt zijn boek voor: De harde naakte werkelijkheid (tweede editie, 2021) in de lobby van KASK cinema

s u r p l a c e is vrij te bezoeken van 12u-22u

DIT EVENEMENT IS GRATIS, GEEN RESERVATIE NODIG

Gratis
KASK & Conservatorium