nlen
foto, Marvin Merkel

28.03.24 – 21.04.24, Tschicholds bibliotheek uitgepakt

Jan Tschicholds Die neue Typografie (1928) stond als referentiewerk centraal in het discours over modernistische vormgeving. Het boek geniet bijna een eeuw na publicatie een mythische status, wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd en zelden kritisch onder de loep genomen.

De tentoonstelling herevalueert de erfenis van de nieuwe typografie door Tschicholds bibliotheek letterlijk uit te pakken. In de tentoonstelling kun je bijna alle 120 bronnen die het essay aanhaalt doorbladeren, waarbij kwalitatieve facsimiles naast zeldzame originelen liggen.

Als annex op de tentoonstelling geeft het Belgisch Instituut voor Grafisch Ontwerp (BINGO) een hedendaags en lokaal antwoord op Tschichold, ontwikkeld in samenwerking met de Kunstenbibliotheek en studenten grafisch ontwerp van KASK & Conservatorium.

Deze reizende tentoonstelling is een onderzoeksproject van ECAL / University of Art and Design Lausanne (HES-SO), gecureerd door Davide Fornari. In Gent kwam deze tot stand met de financiële steun van Design Museum Gent, de Swiss National Science Foundation en de Zwitserse Ambassade in België.

i.s.m. Design Museum Gent, de Swiss National Science Foundation en de Zwitserse Ambassade in België
Campus Bijloke
Marissal
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent
Opening 28.03.2024, 18:00

ma-zo: 12:00 – 18:00
Gesloten op Pasen 31.03.24 & Paasmaandag 01.04.24