nlen
Bruno De Busschere, docent
bruno.debusschere@hogent.be

Studies   

Bruno De Busschere studeerde euphonium aan het Koninklijk Conservatorium van de Hogeschool Gent bij Gustaaf Devolder. Na het behalen van een Master voor euphonium met grootste onderscheiding, volgde er ook een succesvolle studieperiode op trombone. De Master voor trombone werd behaald aan het Koninklijk Conservatorium van de Hogeschool Gent in de klassen van Michel Tilkin en Luc Devleeschhouwer, naast het volgen van lessen bij Ivan Meylemans aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Orkestervaring 

Zoals de meeste professionele koperblazers begint het verhaal bij (semi) amateurorkesten van hoog niveau: het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit van thuisstad Harelbeke op bastrombone en euphonium, wordt later aangevuld met de Brassband Midden-Brabant als principal euphonium. Het ensemble is een kweekvijver voor professionele koperblazers zoals Ben Haemhouts, Jeroen Berwaerts, Wim Vanhasselt, Steven Devolder,... Onder leiding van Benny Wiame worden dan ook op nationaal en internationaal niveau regelmatig prijzen weggekaapt.  

Dit zorgt ervoor dat vanaf 1998 Bruno regelmatig professioneel zowel op euphonium als op bastrompet freelance meewerkt bij het BRTN Filharmonisch Orkest (thans Brussels Philharmonic), de Filharmonie (thans Antwerp Symphony Orchestra), het Symfonieorkest van de Munt en het Limburgs Symfonieorkest in Nederland (thans Filharmonie Zuidnederland). 

In 2000 wordt hij solotrombonist bij het Symfonieorkest Vlaanderen en in 2001 euphoniumspeler bij de Koninklijke Muziekkapel van de Marine. 

Beide jobs worden gecombineerd totdat Bruno De Busschere in 2008 benoemd wordt als solotrombonist (alt en tenortrombone) bij het Nationaal Orkest van België (thans Belgian National Orchestra). Een functie die hij tot op de dag van vandaag uitoefent. 


Kamermuziek 

Op euphonium is hij te horen op verscheidene cd's van Wim Mertens. Naast producties bij het Hermes Ensemble onder leiding van Koen Kessels werkte hij tevens geruime tijd mee als trombonist bij het Ensemble Emanon / Vlaams Sinfonietta onder leiding van Raf De Keninck, waarmee hij cd opnames van de Chamber Symphony van Frank Nuyts en het Kleines Requiem für eine Polka van Henryk Gorecki realiseert. Op het gebied van muziektheater werden er als trombonist producties gerealiseerd bij het muziek Lod onder leiding van Dick Van der Harst, alsook bij Het Net onder leiding van Josse De Pauw. 

Lesgever 

Leraar zwaar koper aan de HAP (Academie voor Podiumkunsten Harelbeke) 
Docent euphonium en tuba KASK & Conservatorium