nlen
Geert Soenen, docent
geert.soenen@hogent.be

Geert Soenen, zoon van componist Willy Soenen, begon zijn muzikale loopbaan als trompettist en pianist, maar profileerde zich gaandeweg meer en meer als dirigent. Intussen staat hij al jaren op de dirigentenbok om muzikanten en zangers te leiden. 

Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en behaalde later aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Den Haag het diploma orkestdirectie bij Ed Spanjaard en Jac van Steen. Tijdens een stage van de Jeune Philharmonie volgde hij een masterclass bij Iván Fischer, dirigent van o.a. het Budapest Festival Orchestra, die in hem “een gevoelig, muzikaal temperament” zag. 

Hij verzorgde meerdere creaties, opnames voor radio en CD en waagde zich regelmatig aan cross-over-projecten, maar is eerder bekend voor zijn breed repertoire van symfonische muziek, oratoria, en vooral opera’s en operettes. 

Geert Soenen dirigeerde tal van orkesten zoals o.a. het kamerorkest Amanti dell’Arte, dat hij zelf oprichtte, het Prague Philharmonic Chamber Orchestra, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Apollo Symphonic Orchestra, Brussels Festival Orkest, Brussels Symphony Orchestra, Leuvens Universitair Orkest en de orkesten van het conservatorium van Gent. Daarbij werkte hij samen met talrijke koren en ontelbare binnen- en buitenlandse solisten. 

Als assistent-dirigent bij de Vlaamse Opera werkte hij er samen met Jean-Claude Casadesus, Massimo Zanetti, Donato Renzetti, Arnold Östman en Jos Van Immerseel. In Così fan Tutte had hij bovendien ook de leiding over het koor van de Vlaamse Opera.

Als vaste gast op de Gentse Lyrica-concerten dirigeerde hij, naast vele opera- en belcanto- concertprogramma’s, ook vele integrale opera’s en operettes. Wellicht is hij daardoor in Vlaanderen een van de weinige dirigenten met een dergelijk indrukwekkend opera- (en operette)repertoire.  

De voorbije jaren dirigeerde hij o.a. ook nog met groot succes de Tiende Symfonie van Sjostakovitsj en de Eerste Symfonie van Mahler tijdens concerten in Gent (Groenzaal en Miryzaal) en Antwerpen (De Singel) waarvoor de orkesten Jong Symfonisch Gent en Amaj (Antwerpen) de handen in elkaar hadden geslagen, alsook een concert samen met pianist Vitaly Samoshko. 

Sedert 2017 dirigeert hij het Gentse koor Cantandum. Verder is hij, naast leraar algemene muziekleer en gehoorvorming op het Gentse conservatorium, ook de vaste dirigent van het koor Fa.Si.nant uit Baarle en het Ghent Symphony Orchestra en is hij verbonden als leraar piano aan de Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten.