nlen
Ibernice MacBean, docent
ibernice.macbean@hogent.be

Ibernice MacBean is in 1998 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam (Codarts). Tussen 2012 en 2015 studeerde ze in Kopenhagen aan het Complete Vocal Institute en ze is inmiddels dus al 9 jaar certified CVT docente.

Als freelance vocaliste blijft Ibernice MacBean verrassen met zeer uiteenlopende projecten. Ze toerde met Zap Mama door Europa en in 2013 ging met de release van haar jazz album een droom in vervulling. Met haar vaste jazz combo o.l.v Johan Clement is ze geregeld te zien in Vlaanderen en Nederland. Ze zingt dan op eigen unieke wijze de mooiste jazz standards uit The Great American Songbook.

Onder leiding van dirigent Dirk Brossé trad ze op in het Paleis voor Schone Kunsten met het Nationaal Orkest van België en in oktober 2013 bracht zij samen met het Brussels Philharmonic Orchestra tijdens de World Soundtrack Awards een ode aan filmcomponist Riz Ortolani.

Van het najaar van 2016 tot en met de zomer van 2017 toerde Ibernice als gastsolist door België met het Nationale Orkest van België met als thema de mooiste filmmuziek.

In de zomer van 2017, 2021 en 2022 toerde Ibernice met de legendarische formatie Soulsister langs de grote festivals van België.

In 2019 had zij de eer om o.l.v. de Britse koordirigent Ken Burton door Vlaanderen te toeren met het Vlaams Radio Koor en de strijkers van het Brussels Philharmonic. Dit gewaagde muzikale samenkomen van gospel en klassiek deed vele harten sneller slaan.

De volgende samenwerking als soliste met het Vlaams Radio Koor vond plaats in februari 2020 en ging in reprise in maart van 2022 met repertoire uit The American Songbook. Dit project zal een vervolg krijgen in 2025. In februari 2023 werkte Ibernice samen met kamerorkest Ataneres en Jeroen D’hoe en brachten ze arrangementen uit The Great American Songbook onder de naam American Beauty. In deze formatie worden ook enkele originele songs van componist Jeroen D’hoe ten gehore gebracht. Ook deze samenwerking zal een vervolg krijgen in 2025-2026.

Sinds september 2013 geeft Ibernice als gastprofessor hoofdvak popzanglessen aan KASK & Conservatorium. Vanaf september 2019 geeft Ibernice les op Codarts in Rotterdam bij de afdeling Docent Muziek en op projectbasis bij de afdeling Muziektheater.

In December 2023 gaf Ibernice met veel plezier een workshop aan de studenten van het Conservatorium Suriname te Paramaribo. Ze was zeer verheugd om terug te keren naar haar roots en ook daar haar kennis te delen.

Ibernice is al 9 seizoenen de vaste vocal coach van The Voice van Vlaanderen. Daarnaast coacht zij ook de kandidaten van de tv-programma’s The Masked Singer, I can See Your Voice, Sing Again en Belgium’s Got Talent.