nlen
Laura Palau, onderzoeker
laura.palaubarreda@hogent.be

Laura Palau (Benlloc, 1993) studeerde vrije kunsten in Valencia, Spanje (UPV). Ze nam ook deel aan nationale en internationale masterprogramma's, seminars en workshops, zoals MA Photography & Society in Den Haag, Nederland, en MA Artistic Production in Valencia, Spanje (UPV). Ook heeft ze workshops gevolgd bij onder andere Joan Foncuberta, Laia Abril en Isidoro Valcárcel Medina.

Haar op beelden en tijd gebaseerde praktijk reageert op klimatologische en sociale noodsituaties en is vaak collaboratief en participatief. Ze werkt samen met het publiek en gemeenschappen door er participatieve laboratoria van te maken. Gebaseerd op feministisch en inheems denken en de rurale kennis waarin ze opgroeide, verweeft haar werk rituelen van zorg, waarbij ze dichotomieën zoals mens versus natuur, ruraal versus stedelijk en lokaal versus globaal met elkaar probeert te verzoenen, met de bedoeling dergelijke onderscheidingen, die voornamelijk door de westerse academische wereld zijn vastgelegd, te deconstrueren.

Sinds 2017 is haar werk internationaal tentoongesteld in onder andere PhotoEspaña (ES), Dupho (NL), Helsinki Photomedia Conference (FI), IVAM (ES), CCCC (ES), Torino PhotoFestival (IT), EAC (ES) en PALMA Festival (FR). En onlangs bekroond door La Caixa Fellowships Abroad, en 30 vrouwen onder de 30 door ARTPIL. Momenteel doet ze onderzoek naar enten en snoeien toegepast op de artistieke praktijk in de academische context van KASK & Conservatorium.