nlen

Lisa Colpaert is een interdisciplinair onderzoeker die werkt tussen kostuum, modeontwerp en filmgeschiedenis.

Ze werkt momenteel aan een PhD aan de University of the Arts London (London College of Fashion), gefinancierd door de Arts and Humanities Research Council van het Verenigd Koninkrijk, waar ze een interdisciplinair en praktijkgericht onderzoeksproject uitvoert over het kostuumontwerp in het Hollywood van de jaren 1940, getiteld Screen-to-measure.

Ze heeft een mastergraad in Visual Art/Fashion Design en heeft een klein modelabel gehad. Ze heeft een masterdiploma Film- en Theaterwetenschappen en heeft gewerkt als filmprogrammeur voor Cinea en Film-Plateau, algemeen coördinator voor Art Cinema OFFoff en commentator voor VRT Canvas.

Ze publiceerde over kostuumontwerp en de raakvlakken tussen mode en film, en over de relaties tussen film en beeldende kunst. Ze is co-auteur van The Dark Galleries: A Museum Guide to Painted Portraits in Film Noir, Gothic Melodramas, and Ghost Stories of the 1940s and 1950s (AraMer, 2013, met Steven Jacobs) en Screening Statues: Sculpture and Cinema (Edinburgh University Press, 2017, met Steven Jacobs, Susan Felleman en Vito Adriaensens), zal bijdragen aan de komende Bloomsbury Encyclopedia of Film & Television Costume Design (Bloomsbury, 2025), en heeft gepubliceerd in peer-reviewed academische tijdschriften, waaronder Fashion Theory.