nlen
over de opleiding
Wie bij ons films leert maken, doet dat in de context van een kunstacademie. In onze opleiding tot filmmaker verdiep je jezelf in alle aspecten van de creatie. De docenten begeleiden je intensief in je ontwikkeling tot een maker met een persoonlijke visie. De opleiding schept ruimte om te experimenteren en grenzen te verleggen in denken en doen. Hiervoor worden vooral veel oefeningen gemaakt en films gedraaid. Elke opdracht resulteert in een persoonlijk werkstuk dat vorm krijgt dankzij de constante feedback van docenten en medestudenten. 

film

over de opleiding
traject
bachelor + master audiovisuele kunsten
afstudeerrichting film
3+1 jaar
onderwijstaal
Nederlands
Engels mogelijk in de master

lees meer over de opleiding

Van script tot scherm 

Er zijn drie hoofdateliers: Documentaire, Fictie en Audiovisueel Onderzoek. In de ateliers Fictie leggen we de nadruk op het realiseren van scènes en films, met aandacht voor vertelling, acteursregie en cinematografie. De ateliers Documentaire focussen op de positie van de filmmaker in de (audiovisuele) wereld, en op de verhoudingen tussen maker, onderwerp en vorm. Bij Audiovisueel Onderzoek is de zoektocht naar de kracht van beeld en geluid tegelijk middel en doel. Heel eigen aan onze filmopleiding is de aandacht voor het auditieve en voor compositorische strategieën (naast narratieve en documentaire) die je helpen om je audiovisueel denken te ontwikkelen in beeld en geluid. Daarnaast spelen de filmkritische vakken een cruciale rol: ze helpen om je te oriënteren binnen bestaande praktijken en opvattingen over cinema waardoor je leert communiceren over je werk. Het sluitstuk van de bacheloropleiding is een persoonlijk filmproject waarbij je de artistieke verantwoordelijkheid neemt voor alle facetten van de productie, van idee tot regie, camerawerk, sound design en montage. Tegelijk werk je ook mee aan de projecten van medestudenten en masters, en leer je samenwerken in alle stadia van een filmproductie.  

Achter de schermen van Jules Mathôt kortfilm Night by Night, foto: Lars Duchateau
Atelier film, foto: Julie Daems

In de masteropleiding kan je je verder ontplooien tot een audiovisuele auteur met een stevige theoretische basis en een onderzoekende, bevragende houding. De masterproef bestaat uit de realisatie van een film en een scriptie, gevoed door seminaries en een stage (‘kunst in het werkveld’). Met je afstudeerfilm kom je doorgaans terecht in het circuit van filmfestivals en andere vertoningsplatforms. Jaar na jaar worden KASKfilms opgemerkt in binnen- en buitenland op prestigieuze festivals. Maar vaak vinden alumni ook precies die gespecialiseerde plek waar hun sterktes optimaal tot hun recht komen, met inspirerende samenwerkingen in een brede waaier van mogelijke functies, van montage en cinematografie tot sound design, filmproductie of -programmatie. Je kan de afstudeerfilms van de voorbije jaren bekijken op kaskfilms.be.

KASK film als kwaliteitslabel 

Klinkende naam onder onze afstudeerders is natuurlijk Lukas Dhont (KASK-alumnus 2014) die met Girl (2018) en Close (2022) de internationale prijzen aan elkaar rijgt. Maar vergeten we ook het indrukwekkend palmares niet van alumni als Felix van Groeningen (o.a. Le Otto Montagne, 2022), Janet van den Brand (o.a. Ceres, 2018), Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes (o.a. Kind Hearts, 2022), Christina Vandekerckhove (o.a. Rabot, 2017) of de films gemaakt door Collectif Faire-Part, een ensemble van Belgische en Congolese filmmakers. Allen worden ze omringd door competente en enthousiaste mensen in hun crews – mensen die vaak ook afstudeerden bij ons.   

Met het dynamische aanbod in KASKcinema, een publieke bioscoop waarin we lesgeven en internationale gasten ontvangen, krijgen onze studenten (en docenten) levendige stimulansen. Daarnaast heeft zich in Gent ook een hoogst eigenzinnig filmcircuit ontwikkeld. Festivals als Film Fest Gent, vertoningsplatform Courtisane, ArtCinema OFFoff, online netwerk Sabzian en onze eigen KASKcinema creëren samen een uniek cinefiel en artistiek microklimaat waarin we ons thuis voelen. 

English master

Onze opleidingen drama, beeldende en audiovisuele kunsten, en muziek hebben naast een nederlandstalige master ook een volledig Engelstalige pendant. Elk academiejaar starten tientallen buitenlandse studenten in de English master van KASK & Conservatorium. Deze studenten zijn een verrijking van onze onderwijscultuur en geven een meerwaarde aan de studies van Nederlandstalige studenten. Nederlandstalige en Engelstalige studenten ontmoeten elkaar in bepaalde seminaries of lessen of in de kunstprojecten die ze samen opzetten. Ook voor de studenten die tijdens hun studie niet kiezen voor een studentenuitwisseling in het buitenland (bv. via Erasmus) is er zo een internationale dimensie aan hun studie.

Er zijn geen verschillen tussen de Nederlandstalige en de Engelstalige master op gebied van curriculum, competenties, leerinhouden en organisatie. Engelstalige kandidaten die al een master in de muziek bezitten kunnen ook opteren voor de master-na-master-opleiding hedendaagse muziek of voor één van onze postgraduaten.

Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectbegeleiders.

studieprogramma

1E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Atelier Fictie I
9
J
Atelier Documentaire I
9
J
Atelier Audiovisueel onderzoek I
9
J
Scenario 1
3
2
Audiovisuele technologie
3
J
Filmgeschiedenis
6
J
Narratieve strategieën
3
2
Filmanalyse
3
1
Overzicht van de wijsbegeerte
3
J
Overzicht van de kunst: avant-garde tot heden
3
J
Kunstenaarsteksten 1
3
J
Inleiding tot onderzoek in de kunsten
3
1
Psychologie van de waarnemeing en beeldanalyse
3
1
60
2E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Atelier Fictie II
9
J
Atelier Documentaire II
9
J
Atelier Audiovisueel onderzoek II
6
J
Filmproject I
6
2
Scenario 2
3
1
Audiovisuele compositie
3
1
Film als compositie
3
1
Documentaire strategieën
3
1
Kunstfilosofie 1
3
J
Overzicht van de kunst: renaissance tot avant-garde
3
J
Kunstenaarsteksten 2
3
J
Studie van lietraire teksten 1
3
J
Antropologie van de kunsten
3
1
Minor interdisciplinair werk
3
J
60
3E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Atelier Fictie III of Documentaire III
12
J
Filmproject II
12
J
Atelier Geluid in film
3
1
Muziek in film
3
2
Filmkritische studies
3
2
Kunstfilosofie 2
3
J
Studie van literaire teksten 2
3
J
Kunstenaarsteksten 3
3
J
Initiatie werkveld: Audiovisuele kunsten
3
1
Minor
12
1/2/J
Minor
9
Minor
3
Dossier
3
2
60
MASTER
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Onderzoek en ontwikkeling
6
J
Masterproef
23
J
Scriptie
9
J
Theoretische seminaries
12
J
Keuze 1 seminarie
4
J
Keuze 2 seminaries
4
J
Keuze 3 seminaries
4
J
Te kiezen
10
J
Kunst in het werkveld I
Kunst in het werkveld II
Kunst in het werkveld III
Kunst in het werkveld IV
Kunst in het werkveld V
Keuzevak binnen AUGent
3/4/6/10
60
ENGLISH MASTER
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Research and Development
6
Y
Master's Project
23
Y
Thesis
9
Y
Elective Seminars
12
Y
Arts in Practice
10
Y
Arts in Practice I
3
Arts in Practice II
4
Arts in Practice III
6
Arts in practice IV
6
Arts in practice V
10
Elective courses within Ghent university Association
10
60

inschrijven

Als je wil inschrijven voor een academische bachelor, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.

lees, kijk, luister
contact
De meeste vakken volg je op
Marissal
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent

credits

  1. Elena Leblon, No Pussy, 2023
  2. Ziya Lemin, Icarus, Come, 2023
  3. video: Manon De Sutter & Charles Dhondt