nlen
Lode Mertens, docent
lode.mertens@hogent.be

Lode Mertens, geboren en getogen in Geraardsbergen, trok op 14-jarige leeftijd naar de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut in Leuven. Na een degelijke klassieke opleiding in notenleer, muziektheorie, harmonie en instrument, behaalde hij op 18-jarige leeftijd de eerste prijs notenleer. In juni 1998 behaalde hij het diploma van Meester in de Muziek (bij Marc Godfroid) aan het conservatorium te Gent.
In datzelfde conservatorium volgde Lode orkestdirectie bij Dirk Brossé.

Lode is sinds 1995 vast lid van het Brussels Jazz Orchestra. Zij creëerden producties met o.a. Philip Catherine, Bert Joris, deFilharmonie, Tutu Puoane, Brussels Philharmonic, David Linx, en Richard Galliano. Geregeld nodigen we ook internationaal gereputeerde muzikanten uit: Maria Schneider (US), Kenny Werner (US), Dave Liebman (US), Dave Douglas (US), Gianluigi Trovesi (IT), McCoy Tyner (US), Maria Joao (Portugal), Kenny Wheeler (GB), Lee Konitz (US), Toots Thielemans en anderen gingen op hun uitnodiging in.


Zo hebben ze in eigen land en op internationale podia een sterke reputatie opgebouwd. BJO is een graag geziene gast op de podia van o.a. Jazz Middelheim (Antwerp – BEL), Jazz at Lincoln Center (NYC-US), Concertgebouw (Amsterdam – NL), Jazz à Vienne (FR), Paris Jazz Festival (FR) en vele andere. De opnames van het ensemble worden internationaal gewaardeerd en met prijzen beloond. In februari 2012 deelde het orkest in de Oscar-triomf van de stille film 'The Artist', als uitvoerder van de filmmuziek. In 2013 vierde het orkest zijn 20ste verjaardag.


Lode Mertens richtte samen met Funk-master Frank Deruytter en Dieter Limbourg een 15-koppig monster op: OTOMACHINE. Dit is geen big band, geen jazz orchestra, wél een uitgebreide ritmesectie met 9 blazers en de tomeloze energie van Frank Deruytter up front.

Lode zetelde ook in het vermaarde mambo-orkest El Tattoo del Tigre, die diverse internationale festivals bezocht en drie cd's uitbracht.

Als freelance muzikant speelde hij met tal van binnenlandse en buitenlandse artiesten en werkte hij mee aan diverse tv-programma’s. Zo tourde hij reeds vele malen, oa in Italië, Spanje, Portugal, USA, Japan, Singapore, China, USA, Canada…

Tevens heeft hij jarenlange pedagogische ervaring opgedaan aan de stedelijke Kunstacademie Geraardsbergen, waar hij sinds 1998 leraar koper en pedagogisch coördinator is. Sinds 2012 is hij als docent bigband-arranging & bigband-coaching en ensemble verbonden aan het koninklijk conservatorium van Brussel en sinds 2013 als docent ear-training en arranging aan het conservatorium van Gent

Lode legt zich de laatste jaren meer en meer toe op componeren en arrangeren, voornamelijk voor big band, maar ook voor grote ensembles zoals harmonieorkesten

Hij leidde al diverse hafabra- en bigband workshops in binnen- en buitenland. Hij fungeert regelmatig als gastdirigent bij oa. het Orkest Koninklijke Luchtmacht (NL).