nlen

Nils Vermeulen is een Belgische contrabassist die actief is in alle soorten avontuurlijke muziek. Hij speelde onder andere met Paul Lytton, Seppe Gebruers, William Parker, John Dikeman en Luis Vicente. Hij beweegt tussen verschillende muziekscenes, van vrije improvisatie tot jazz tot hedendaagse klassieke muziek, en in vele verschillende constellaties, zoals zijn eigen groepen Kabas en Jukwaa, een strijkduo met Elisabeth Klinck, en als lid van Nemo ensemble.

Vermeulen maakt deel uit van het muzikantencollectief Troika <3 en is hij als artistiek onderzoeker verbonden aan KASK & Conservatorium. Hij onderzoekt de akoestische mogelijkheden van de contrabas, waarbij hij zich vooral richt op snaren, hun trillingen en hun impact op de artistieke output.

Hij studeerde ook instrumentenbouw. Met deze gecombineerde kennis besloot hij zijn eigen darmsnaren te maken. Door te experimenteren met verschillende spanningen, diktes en stemmingen, traceert hij de eeuwenoude dialoog tussen hoe het materiaal is gemaakt en hoe het klinkt. Wat ontstaat er als deze twee van elkaar afhankelijke processen - het maken van de snaren en het spelen of componeren ermee - samenkomen in één beoefenaar?