nlen
Paul De Maeyer, docent
paul.demaeyer@hogent.be

Paul De Maeyer is docent orgel, concertcoaching en improvisatie aan academie De Kunstbrug te Gent. Daarnaast is hij orgeldocent aan KASK & Conservatorium.

Hij is een veelgevraagd internationaal concertorganist. Hij wordt regelmatig gevraagd voor zijn levendige improvisaties en originele programma’s. Hij trad op in talrijke orgelfestivals in Europa en de USA met als hoogtepunten recitals in de Notre Dame kathedraal te Parijs, het Cavaillé-Coll orgel van de Koninklijke Basiliek in Madrid, een concerttour in Duitsland met Brussels Philharmonic en een gelivestreamed solorecital vanuit de Saint-Patrickskathedraal van New York. Hij is vooral bekend omwille van een bloeiende improvisatie praktijk aan het orgel met onder andere live-begeleiding van Chaplinfilms, aan de piano en in kamermuziekbezettingen. Hij stoomde als docent orgel een 15-tal musici klaar voor een professionele muziekstudie. Zij werden dan organist, orgelbouwer, orgelleraar, muziekschooldirecteur, muziekregisseur, festivalintendant.

Paul nam diverse CD's op met werk van Johann Sebastian Bach, dubbelimprovisaties met twee orgels, orgel en gitaar, orgel en cello. Hij stichtte samen met vele anderen De Vlaamse Orgeldagen, orgelkring Vzw De Principaal (Halle en Gent) Bach concerts Ghent en het grensverleggende cultuurproject 'Hart van Gent'.

Als orgeladviseur realiseerde hij een zevental orgelprojecten met vrijgekomen tweedehandse instrumenten uit Nederland en België die in en rond Gent een voorname plaats kregen het culturele leven. Samen met de stadsdiensten organiseerde hij een geslaagd internationaal colloquium rond het Cavaillé-Coll orgel van de Sint-Niklaaskerk van Gent. Hiermee werd de concrete aanzet gegeven om dit unieke topinstrument uit 1856 te restaureren en in te schakelen in een levendige muziekpraktijk waar de gehele gemeenschap zal bij betrokken worden.