nlen
Philippe Thuriot, docent
philippe.thuriot@hogent.be

Philippe Thuriot studeerde accordeon aan de kunsthumaniora van Brussel. Daarna ging het richting Conservatorium Antwerpen en daarna het Conservatorium te Kopenhagen bij de vermaarde Mogens Ellegaard. Hij sleepte hierna internationale prijzen in de wacht zoals tijdens het internationale accordeonconcours Hugo Herrmann-Wettbewerb in Duitsland en Tenuto in eigen land.

Hij speelt in tal van ensembles en orkesten waaronder Prometheus, Oxalys, Het Collectief, het VRT-filharmonisch orkest, Ictus en het Ensemble 20. Jahrhundert te Wenen. Hij ondernam twee wereldtournees met het internationale dansgezelschap Les ballets C de la B van Alain Platel.

Hij speelt mee in Muziektheaterprojecten van Walpurgis met muziek van Peter Vermeersch en met het Muziek Lod. Ondertussen blijft zijn oude ambitie op de loer: improvisatie, jazz en eigen composities.

Philip Catherine, Aka Moon, Tcha Limberger, Steve Houben, Jacques Pirotton en Rony Verbiest zijn enkele bekende namen uit de jazzwereld waarmee hij concerten geeft. Johan Verminnen vroeg hem voor zijn tournee “Verminnen 60”.

Hij schrijft muziek voor de jazzformatie Radio Kuka i.s.m. de New-Yorkse jazzmuzikant Ellery Eskelin. Het vocaal ensemble Capilla Flamenca nodigde hem uit om te improviseren rond de werken van de 15de eeuwse componist Alexander Agricola. Dat resulteerde in een mooie tournee met o.m. concerten in Nederland, Frankrijk, Polen enTsjechië.

Op uitnodiging van Il Gardelino speelde hij werken van Bach op het Festival Bach à Paques. Hij werd gevraagd om i.h.k.v. het Festival van Vlaanderen te Kortrijk de Goldbergvariaties van J.S. Bach integraal te brengen.