nlen
Pieter Nuytten, docent
pieter.nuytten@hogent.be

Pieter Nuytten (°1980) kreeg zijn eerste fagotlesssen van Koen Coppé en studeerde fagot aan de conservatoria van Antwerpen, Keulen en Basel bij Francis Pollet, Danny d’Haene (contrafagot), Georg Klütsch en Sergio Azzolini. 

Hij speelde als student bij het European Union Youth Orchestra, het Pacific Music Festival Orchestra (Japan) en het Gustav Mahler Jugendorchester o.a. onder Claudio Abbado, Bernard Haitink en Ivan Fischer.  

Na een trial als Associated Principal Bassoon bij het Royal Scottish National Orchestra te Glasgow werd Pieter in 2004 solofagottist bij het orkest van de Opera van Rouen – Haute Normandie (Fr.) en hij is dat sinds 2007 bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. achtereenvolgens Valery Gergiev, Yannick Nézet-Séguin en Lahav Shani. Als solofagottist was hij te gast bij oa. het Radiofilharmonisch Orkest Hilversum, het Mozarteumorchester Salzburg, KBS Symphony Orchestra in Seoul, het Mahler Chamber Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Tijdens het seizoen 2014-2015 was hij daarnaast ook Solofagottist bij het Rundfunksinfonieorchester Berlin olv Marek Janowski. 

Pieter is bijzonder actief op vlak van kamermuziek. Hij speelde o.a. met Igor Roma, Nicholas Daniel, Jonathan Kelly, Priya Mitchell, Vladimir Mendelssohn, Alfredo Perl, Natacha Kudritskaya en Jean-Claude Vanden Eynden. Hij speelde op festivals in Osnabrück, Storioni Eindhoven, Nature et Musiques en Bauges (FR), Schiermonnikoog en Arbanasi (Bulgarije). Hij is een vaste gast bij Oxalys en het Collectief en stichtend lid bij het ensemble Focus, de Bewoners en de Kölner Kammersolisten.  

Pieter maakte in 2001 zijn debuut als solist in de Sinfonia Concertante van Mozart. Sindsdien  speelde hij concerti en concertantes van Bach, Vivaldi, Haydn, Mozart, Weber, Strauss, Kalevi Aho en Peter Maxwell Davies. Verschillende uitvoeringen werden opgenomen en uitgezonden op Radio Klara en NPO Radio 4.     

Pieter is hoofdvakdocent fagot aan de Conservatoria van Rotterdam en Gent, en gaf masterclasses in België, Lima, Buenos Aires, San Sebastian en Linz.