nlen

Tim Duerinck (1991) studeerde instrumentenbouw (viool) aan KASK & Conservatorium. Hij voltooide een doctoraat in de kunsten - instrumentenbouw in een samenwerking tussen de Universiteit Gent en KASK & Conservatorium Gent over het onderwerp van alternatieve materialen voor het maken van muziekinstrumenten.

Duerincks instrumenten werden gebruikt in verschillende internationale concerten en opnames en werden als beeldend kunstwerk tentoongesteld door Design Museum Gent, Texture Museum, Cellomuseum en BOZAR. Componisten Patrick Housen en Reinhard Vanbergen schreven muziek speciaal voor zijn instrumenten.

Tijdens zijn carrière heeft Tim Duerinck meerdere prijzen ontvangen voor zijn instrumenten en onderzoek: Henry Van de Velde Gold Award: Crafts (2021), Floris Van der Mueren prijs (2016), Emile Zola prijs (2016), Vlaamse scriptieprijs (2015).

Momenteel combineert hij zijn artistieke praktijk als hedendaags luthier die werkt met vezelversterkte composieten zoals vlasvezel met verder onderzoek over hetzelfde onderwerp als project van het onderzoekscentrum Futures Through Design. Tim Duerinck geeft een masterseminarie over alternatieve materialen voor muziekinstrumenten dat open staat voor alle studenten van KASK & Conservatorium.