nlen
Wibert Aerts, docent
wibert.aerts@hogent.be

Als een van de meest veelzijdige Belgische violisten van zijn generatie heeft Wibert Aerts een bijzondere reputatie opgebouwd in het modern-hedendaagse repertoire voor viool. Hij studeerde o.a. bij André Delcourte, Philippe Hirshhorn, Koji Toyoda en Igor Oistrakh. Naar aanleiding van zijn soloalbum “Violin Faces” met solowerken van L.Berio, Hartmann en Zimmermann, kreeg hij o.a lovende persartikels in Le Monde de la Musique ****, Classiqueinfo, Resmusica, De Standaard, Knack. The Strad magazine uit UK schreef “…but Belgian player Wibert Aerts has crafted this disc to perfection. ‘Violin Faces’ has a broad mix of works dating from 1927 to 2001, all highly coloured and well contrasted, and performed with tender delicacy by Aerts, whose sweet-singing tone ensures that even in its grittiest moments this music never grates”.

Als lid van het internationaal geprezen kamermuziekkwintet “Het Collectief” concerteerde hij in o.a. Concertgebouw Amsterdam, DeSingel, De Doelen Rotterdam, Muziekgebouw aan t’ IJ, MC2 Grenoble, Konzerthaus Wien, Arsenal Metz…) en op belangrijke festivals ( Festival van Vlaanderen, Klarafestival , Festival de Saintes (France), Ars Musica, Campos do Jordao Festival). In mei 2013 speelde hij als solist zijn debuutconcert in Duitsland in de Tonhalle van Düsseldorf met “Graal Theâtre” van K.Saariaho. Sindsdien speelde hij vioolconcerto’s van Bram van Camp, Mathias Coppens, Charlotte Bray, Arvo Pärt (Tabula Rasa), Hartmann (Concerto Funèbre) met o.a. het Symfonieorkest van Vlaanderen, Hermes Ensemble, Notabu Ensemble en Camerata de Murcia.

Een aantal belangrijke componisten hebben werken aan hem opgedragen waaronder Luc Brewaeys, Bram van Camp en Kee-Yong Chong. Sinds 1998 vormt hij tevens een duo met de Spaanse pianiste Caridad Galindo en concerteerde hij samen met o.a. Reinbert De Leeuw, Alasdair Beatson, Yura Lee, Roel Dieltiens en Gordan Nikolic. Een tiental internationaal gelauwerde cd’s staan op zijn actief (Fuga Libera, Eaon, Klara, ZigZag en Etcetera-Explicit Records). Wibert Aerts gaf masterclasses o.m. in Spanje, Portugal en Hong Kong, en is ook verbonden aan het Conservatoire Royal van Mons.