nlen
Wouter Berlaen, docent
wouter.berlaen@hogent.be

Wouter Berlaen voorziet al ruim 20 jaar God & Klein Pierke van lage tonen: van Leki tot De Laatste Show Band en van K3 tot Eddy Wally zaliger, deze muzikant staat geseind als werkpaard in de studio én op het podium. Zelfs internationale sterren als Chaka Khan, Ali Campbell (UB40) en Lou Rhodes (Lamb) werden occasioneel door deze Zultenaar nederig van baslijnen voorzien. Momenteel tourt hij als vaste bassist met Raymond Van Het Groenewoud.

Hij studeerde af aan de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel als “Meester in de elektrische bas/contrabas”. Hij kreeg er voornamelijk les van Bart De Nolf, Michel Bisceglia, Kris Defoort, Jeroen Van Herzeele e.a. volgde er ook zijn lerarenopleiding – tot op heden is hij zelf actief als docent basgitaar/contrabas/singer-songwriting in de Kunsthumaniora Brussel, KASK & Conservatorium en de Academie voor podiumkunsten Gent.

In zijn drukke freelancebestaan begeleidt Berlaen occasioneel artiesten van diverse pluimage: van schlager artiesten (Laura Lynn, Benny Neyman, Vader Abraham e.a.) en diva’s (Hadise, Lady Linn, Belle Perez e.a.) over chansonniers (Kris De Bruyne en Johan Verminnen) tot alternatieve acts en songwriters (Sioen, Tom Helsen, Milow etc.).

Ook in de studio is Berlaen graag gezien als sessiemuzikant. De baslijn op “Me & my guitar” van Tom Dice is Berlaens bekendste handtekening, maar hij speelde daarnaast cd/dvd/singles in voor verschillende artiesten, waaronder Raymond Van Het Groenewoud, Kommil Foo, Wigbert, Patrick Riguelle, John Terra, Born Crain, Pieter Embrechts, Lunascape, Cartel Deluxe, dirk Blanchart, Leki, Anton Walgrave, Bart Herman, Brian Clifton (film ‘Blinker & de Blixvaten), Laura Lynn, K3, Ketnetband, Eurosong for Kids, Radio 2 Band, Johny Voners, Lenny & de Wespen, Barbara Dex, Kato, Arne Vanhaecke, The Boonx, Guy Swinnen, Mama’s Jasje, Jef Neve, Urbanus, Cappaert Sisters, , Will Tura e.a. Alles samen stilaan voor een Playright teller die richting de 1000 songs gaat…

Als componist/arrangeur/producer is Berlaen vooral in de theater- en comedywereld betrokken bij producties van William Boeva, Gino Sancti, Han solo, Henk Rijckaert en Luc De Vos zaliger. Ook als tekst- en scenarioschrijver verleent hij regelmatig zijn bijdrage aan diverse comedians/acteurs.

Als muziekproducer is Berlaen, sinds het bouwen & uitbaten van zijn eigen PRESS PLAY Studio & Platenlabel in 2015, een veelgevraagde duivel-doet-al die platen producete voor divers ariesten als Sabien Tiels (duettenplaat met oa. Stef Bos, Rocco Granata, Nol Havens, Hans De Booij e.v.a.), Raf Walschaerts, De Planckaerts, Guy Swinnen & Barbara Dex, Jan De Smet & Urbanus en vele anderen.

Sinds 2011 doet Berlaen ook een stap naar voren als frontman om in zijn Zultse dialect 5 popplaten uit te brengen waarvan songs als “Oe ver’est nog?”, “Ge zij were zat”, “Brengt ui zuster mee” en “Oltijd blijv’n goan” vlot passeerden op Radio 1 & Radio 2. Een succesvolle theatertour, geflankeerd door oa. Maaike Cafmeyer werd ondernomen in 2013, menige festivals als Boterhammen in het Park (AB Brussel), Gentse Feesten, Festival Dranouter en Maanrock Mechelen volgden én Berlaen werd door Raymond van het Groenewoud uitgenodigd om een duet te zingen op Nekkanacht 2013. Berlaen zong ook in de hommage aan kleinkunstenaar Miel Cools, tijdens zijn allerlaatste tournee in 2013 en Johan Verminnen nodigde Berlaen uit op zijn recentste Radio 1 sessie, samen met oa. Paul Michiels, Senne Guns en Raymond van het Groenewoud. In het najaar van 2014 bracht hij een hommage aan de 10 jaar geleden overleden Bram Vermeulen, samen met oa. Katarina Vermeulen, Jelle Cleymans, Wigbert en Antje De Boeck. In 2021 releaste hij ook zijn eigen versie van Johan Verminnens “Paulien” op diens best of album ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. En alsof dat nog niet genoeg is, smijt Berlaen zich sinds coronatijden op zijn eigen audiopodcast "Bassed in Belgium".