nlen
data
 • 01.07.2024, Deadline registreren
 • 02.07 – 04.07.24, proeven sessie juli
 • 26.08.2024, Deadline registreren
 • 28.08 – 30.08.24, proeven sessie augustus

Zorg dat je je goed voorbereid, stipt aanwezig bent op het aanvangsuur en beschikbaar bent tijdens de volledige duur van de proef.

start proeven

9:00 op de eerste dag van de sessie.

Campus Bijloke
Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 Gent

Gedetailleerde planning en verloop ontvang je op de eerste dag van de sessie.

voorbereidend dossier

Iedere kandidaat stelt een voorbereidend dossier samen dat bestaat uit verschillende delen.

persoonlijke gegevens

 • recente pasfoto
 • Overzicht van vorige studies (secundair en eventueel vorige hogere studies)
 • Overzicht van artistieke en andere relevante activiteiten (DKO, …)
 • Een geschreven motivatie ten opzichte van de studiekeuze (mode) en de keuze voor de school. (max 400 woorden)

specifieke opdrachten

De tekstlengte voor elke opdracht is max. 400 woorden.

 • Keuze van één modeontwerper die de kandidaat inspireert en een schriftelijke motivatie van de keuze + afbeelding
 • Keuze van één kunstenaar, bij voorkeur beeldend en hedendaags, die de kandidaat inspireert en schriftelijke motivatie van de keuze + afbeelding van één toonaangevend werk (Kunstwerk die je in het echt gezien hebt).
 • Keuze voor een voorwerp of object dat op een of andere manier relevant of belangrijk is voor de kandidaat en een schriftelijke motivatie van de keuze (visie, waarom) + een duidelijke afbeelding.
 • Waarnemend tekenen van een stilleven in huis. Volledig vrij van materiaal, op A3-formaat. (neem je fysiek mee)

Deze eerste 3 breng je geprint mee, het waarnemend tekenen van stilleven neem je fysiek mee naar de toelatingsproef en moeten niet op voorhand digitaal ingediend worden.

artistiek portfolio

Iedere kandidaat stelt een uitgebreid artistiek portfolio samen. In het portfolio toont de kandidaat eigen beeldend werk. Volgende elementen zijn zeker aanwezig:

 • Waarnemingstekenen stilleven
 • Model- of figuurtekenen
 • Modetekenen (ontwerp en illustratie)
 • Vrij beeldend werk (verschillende media mogelijk)

Breng zeker ook fysiek en originele werken mee naar de proef. Dit kan heel gevarieerd werk zijn. (tekeningen, foto’s, schetsen, geschilderde studies, foto’s van sculpturen of ruimtelijk werk, grafisch werk, teksten, gedichten, muziek, computerprints, toneelacts, performances of andere creaties, …).

praktijkproef

In de proeven worden de tekenvaardigheid en het 3D inzicht van de kandidaat getoetst, evenals enkele basis artistieke vaardigheden zoals omgaan met referenties, conceptueel denken en het omgaan met feedback.

Tekenmateriaal minimum te voorzien: verschillende soorten tekenmateriaal, zoals houtskool, kleurpotloden, stiften,…maar ook verfmateriaal, zoals aquarel, acryl, ecoline, verschillende soorten papier (min A3), tape, lijm, schaar, etc…

Naaimateriaal minimum te voorzien: 3 witte gestreken herenhemden die verknipt mogen worden (dus tweedehands of gebruikt, zeker niet nieuw), voldoende spelden, naaigarens, schaar, tornmes, naainaalden, en ander basis naaimateriaal.

interview

Een jury neemt van elke kandidaat een interview af.

Er wordt gepeild naar interesse­punten, motivatie, algemene en culturele kennis, denkvermogen, creatieve attitudes en inzicht in de beeld­vorming.

Het voorbereide werk wordt besproken en de kandidaat krijgt de kans dit toe te lichten.

proclamatie en nabespreking

Hou er rekening mee dat locaties en tijdstippen onder voorbehoud zijn. Wijzigingen worden ter plekke medegedeeld.

Op de laatste dag van de sessie, krijgen studenten het resultaat van hun toelatingsproef per mail toegestuurd. Studenten die niet geslaagd zijn, krijgen diezelfde dag een korte, oriënterende feedbacksessie over de proef. Deze zal maximaal een 5-tal minuten in beslag nemen. Dit is geen lesmoment en dient enkel om het resultaat te kaderen en de student te adviseren over verdere mogelijkheden. Na deze sessie is feedback op de proef niet meer mogelijk.