nlen

Gent is een stad met een rijke geschiedenis en internationale aantrekkingskracht. Een wandeling door het historische centrum van Gent, waar de Leie en de Schelde samenkomen, neemt je mee op een reis door de tijd. Tegelijkertijd blijft de stad evolueren, met opkomende wijken zoals de Muide en de Oude Dokken die nieuwe energie en dynamiek toevoegen.

Copyright: Stad Gent, foto: Bas Bogaerts

De binnenstad, met zijn historische erfgoed, blijft indrukwekkend, zelfs voor wie dagelijks door haar straten loopt. Hier vind je imposante kerken en kathedralen, maar Gent is niet alleen bijzonder vanwege zijn verleden; ook het heden is bruisend. De stad herbergt een gevarieerde reeks culturele instellingen, waaronder Kunsthal Gent, S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) en MSK (Museum voor Schone Kunsten), maar ook het STAM (Stadsmuseum), het GUM (Universiteitsmuseum), diverse galerijen voor hedendaagse kunst zoals Herbert Foundation en KIOSK, evenals kunstcentra zoals Kunstencentrum Viernulvier.

Muziekcentrum De Bijloke, foto: Phoebe De Corte
Campo, foto: Michiel Devijver

Daarnaast zijn er concertzalen zoals Ha Concerts, MIRY Concertzaal en De Centrale, en de rondreizende muziekclub Democrazy. Ook zijn er art house bioscopen zoals Sphinx en Studioskoop, festivals zoals Film Fest Gent en Gent Jazz, en talloze jazzcafés. Kleinschalige, maar even bijzondere initiatieven zijn onder andere KASKcinema, Courtisane Festival en Different Class. Dit alles zorgt voor een overvloed aan voorstellingen, concerten en culturele evenementen die de straten vullen met muziek, kunst en ontmoetingen.

Kunsthal Gent, foto: Michiel De Cleene
Design Museum Gent, foto: Michiel De Cleene

De stad is compact waardoor je overal snel geraakt met de fiets of het openbaar vervoer. Studenten van over de hele wereld met diverse achtergronden en perspectieven komen hier samen in een inclusieve en open sfeer. Tal van voorzieningen en evenementen zijn speciaal gericht op studenten: voordelige maaltijden, studentenverenigingen en -feesten, sportfaciliteiten, aangepaste zorgverlening en jobdiensten, zelfs plekken om je fiets te laten repareren. Er heerst een sterke gemeenschapszin die tot uiting komt in lokale initiatieven, buurtbijeenkomsten en de betrokkenheid van de bewoners bij het beleid en sociale kwesties. Studenten worden aangemoedigd om deel te nemen aan deze activiteiten en zich een integraal onderdeel van de stad en haar levendige cultuur te voelen, niet slechts als student, maar als wezenlijk lid van de gemeenschap.

KUNST EN CULTUUR IN GENT