nlen
beeld, Germaine Van Parys

18.03.24, 18:00, Am I Evil?

Am I Evil? is een intieme lezing over de historische figuur van handelaar en verzamelaar Jeanne Walschot, actief vanaf de jaren 1920 in Brussel. Curatoren Simone Basani en Alice Ciresola (BE/IT) richten zich specifiek op de erotische band die mevrouw Walschot ontwikkelde met haar omvangrijke verzameling geroofde Afrikaanse artefacten, en hoe zij deze relatie heeft uitgebeeld.

Vanuit een feministisch en mediterraan perspectief delen Basani en Ciresola hun ervaringen met de collectie van Walschot in het archief van het AfricaMuseum, en bespreken ze hun curatoriële keuze om deze figuur te benutten als een manier om de machtsdynamieken van misbruik, exotisering en racisme te onderzoeken.

Deze lezing-introductie markeert het begin van de Am I Evil?-week bij KIOSK en KASK & Conservatorium. Door middel van zowel individuele als collectieve praktijken van erotische schrijven zullen deelnemers niet alleen hun eigen verlangens verkennen, maar ook de verbanden tussen hun lichaam en de processen van dekolonisatie onderzoeken. Hierbij wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe ze zichzelf kunnen positioneren binnen de dynamiek van erotische macht.

gratis

i.s.m. KIOSK, KAAP, MuseaBrugge, radical_hope & nadine
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent