nlen

15.12.22, 20:00, Effi & Amir

Voor hun KASKlezing stellen Effi & Amir een diepe duik in hun praktijk voor via de studiecase van hun recente veelzijdige, op onderzoek gebaseerde project dat eind 2016 van start ging onder de werktitel Places of Articulation. Het onderzoekt de hedendaagse manifestaties van een oude praktijk, Shibboleth, die erin bestaat de groep waartoe de spreker behoort te bepalen aan de hand van een taalkundig kenmerk van zijn spraak. Het project onderzoekt de relatie tussen anatomische en geografische gebieden en de constante strijd tussen de behoefte om te definiëren, categoriseren en controleren en de ongrijpbaarheid van de werkelijkheid. In hun lezing zullen Effi & Amir grote onderdelen van hun onderzoek en de toegepaste werkmethoden delen. Ze bespreken de verschillende resultaten van het project - een lange film, installaties en een performance als verschillende ervaringen van toeschouwerschap en het opbouwen van een verhaal.

Effi & Amir zijn filmmakers en een kunstenaarsduo dat sinds 1999 samenwerkt. Geboren en getogen in Israël, afgestudeerd aan de Bezelel kunstacademie (Jeruzalem) en het Sandberg Instituut (Amsterdam), wonen ze sinds 2005 in Brussel. Hun werk is meestal gebaseerd op video en omvat performatieve en participatieve strategieën en gaat vaak over collectieve en symbolische identiteiten, de constructie en kruising ervan met concrete plaatsen en abstracte systemen. In 2000 richtten ze samen een onafhankelijk tv-programma op, Artattck. Ze zijn de initiatiefnemers van het community art project The Complete Jessy Cohen Museum (sinds 2016), ze zijn ook docenten, workshop facilitators en coaches bij SIC - geluid, beeld, cultuur.

Hun werk werd onlangs bekroond met de Artistic Vision Award (festival DocAviv 2021), Sylvster Award (Festival Indie Lisboa, 2021), Cinergie Award (Festival En ville !, 2021), The audiovisual trajectory award for documentary makers (SCAM, 2021) en de Moving Image Art Prize (Rencontres Internationales Paris/Belin 2022).

gratis