nlen

13.10.22, 20:00, Neïl Beloufa

Neïl Beloufa is een Frans-Algerijnse kunstenaar die installaties maakt, boeken, films, videowerk, games en sinds kort ook de wereld van de NFT’s verkent. Pas afgestudeerd in 2010, wist Beloufa in korte tijd de kunstwereld te overtuigen en het publiek om zijn duim te winden. Met zijn werken speelt Beloufa in op de zintuiglijke ervaring van de kijker, die uitgenodigd wordt zijn eigen overtuigingen en stereotypen te defineren en wellicht te heroverwegen. Hij snijdt hedendaagse kwesties aan die variëren van machtsverhoudingen tot digitale surveillance, gegevensverzameling en nationalistische ideologieën, tot identiteit en een postkoloniaal begrip van de wereld.

Beloufa haalt zijn inspiratie uit de online wereld, videogames, reality-tv en politieke propaganda. Hij gebruikt het vocabulaire van het informatietijdperk om het waardesysteem van een samenleving die is doordrongen van digitale technologie, waarin alles, van voedselkeuzes tot menselijke relaties, wordt vastgesteld op basis van een algoritme, aan de kaak te stellen.

De vogelvlucht die de carriere van Beloufa nam bracht hem met solo shows ondermeer naar de Pirelli Hangar Bicocca (Milan, 2021); Palais de Tokyo (Parijs, 2018); MoMA PS1 (New York, 2016); Schinkel Pavillon (Berlijn, 2015); ICA, (Londen, 2014); Hammer Museum (Los Angeles, 2013). Groepshows zijn ondermeer Centre Pompidou (Parijs, 2022), New Museum (New York, 2021) en twee maal de Biënnale van Venetië. Vorig jaar sloegen de Brusselse galerieën Mendes Wood DM en CLEARING de handen in elkaar en toonden op beide locaties het werk van Beloufa.

gratis