nlen
Hilde D’haeyere, docent
hilde.dhaeyere@hogent.be

Hilde D'haeyere is fotografe en filmhistorica en onderzoekt fotografische aspecten van de stille cinema.

Als fotograaf van kunst en architectuur werkt ze sinds 2004 voor de schilder Raoul De Keyser. Eerst gefinancierd met een onderzoeksbeurs van de Vlaamse overheid (2004-2007), later voor specifieke boek- en tentoonstellingsprojecten, heeft ze zich voornamelijk gericht op schilderijen gemaakt tussen 1964 en 1980, door ze op te sporen in privécollecties, ze te fotograferen en de beeldbank te beheren. Beelden uit deze uitgebreide collectie zijn gebruikt in een reeks internationale publicaties, waaraan ze ook meewerkt als auteur.

Veel van haar academische werk gaat over slapstickkomedie, met een focus op filmstijl, filmtechnologie en de mechanismen van humor. Ze publiceert artikelen en geeft lezingen die het resultaat zijn van praktische en belichaamde onderzoeksmethoden die de filmgeschiedenis reactiveren. Haar onderzoeksinteresses variëren van filmkomedie, vrouwelijke regisseurs en filmkleurprocessen tot speelse interacties tussen filmgeschiedenis, academische taal en praktijkgebaseerde onderzoeksmethoden.

Recente publicaties zijn onder andere Mack Sennett in Oxford Bibliographies in Cinema and Media Studies (Oxford University Press, 2015), Frankfurter Slapstick: Benjamin, Kracauer and Adorno on American Screen Comedy, in October 160 (2017) co-auteur Steven Jacobs, Comedy Performs Photography in Photography Performs Humor (Leuven University Press, 2019), en Real Estates: The Comedy of Spaces and Things in Demain, on déménage in Chantal Akerman: Afterlives (Cambridge: Legenda, 2019) en Des soirées bien parisiennes: Film Projects in Sonia Delaunay: Living Art (NY: Bard Center, 2024) in samenwerking met Steven Jacobs.

Recente lecture-performances omvatten Cinemacine (2017), Slapstick Movies on Moviemaking (2018), The Original Snow White (2019-2022), en L'Hôpital-Paradis des Dames d'Écosse (2023-2024).

Ze doceert aan KASK & Conservatorium waar ze de master film coördineert.