nlen
over de opleiding
Deze opleiding is de eerste in Vlaanderen die zich richt op het componeren van muziek voor diverse audiovisuele producties, van fictiefilm tot games. Ontwikkel jouw persoonlijke artistieke praktijk en technische kennis tijdens een opleiding ontworpen op maat van het werkveld.

compositie voor media, video en games

over de opleiding
traject
master muziek
afstudeerrichting scheppende muziek
traject compositie voor media, video en games
2 jaar
onderwijstaal
Nederlands

visietekst opleiding muziek

Met haar campussen midden in het bruisende stadscentrum van Gent, uitgeroepen tot UNESCO City of Music, bevindt de opleiding muziek van KASK & Conservatorium zich in een bevoorrechte positie om begaafde en inspirerende scheppende en uitvoerende musici en instrumentenbouwers op te leiden. Onze aanpak richt zich op drie lagen van het muzikantschap: de artistieke praktijk, de uitvoeringspraktijk en presentatie, en maatschappelijke betrokkenheid.

Artistieke praktijk

Muziek maken is de kern van ons onderwijsprogramma. Of de hoofddiscipline van de studenten nu het creëren, uitvoeren of produceren van klassieke muziek, pop, jazz, het bouwen van muziekinstrumenten, of een combinatie van deze disciplines is, technische (instrumentale techniek, technologie, vakmanschap) en creatieve vaardigheden (compositie, improvisatie, ontwerp) zijn van het grootste belang, en worden ondersteund door een solide theoretische basis (muziektheorie, mens- en natuurwetenschappen). Naast deze vaardigheden cultiveren we de zogenaamde ‘curating mindset’: een bloeiende artistieke praktijk vereist een onderzoekende geest, voortdurende kritische reflectie, en een ondernemende houding.

Uitvoeringspraktijk en presentatie

Muziek maken vereist samenspel, met of voor een publiek. Zelfs wanneer een student een solocarrière nastreeft, zijn we ervan overtuigd dat muzikale samenwerking in verschillende contexten essentieel is. Daartoe bieden we en stimuleren we uiteenlopende ensemblewerkingen, zoals (big)band, kamerensembles, koor, studio-opnamesessies, orkest, creative labs en interdisciplinaire collectieven. We vinden het belangrijk dat studenten hun werk regelmatig kunnen presenteren en confronteren met medestudenten en/of een breder publiek, van experimentele creaties in de veilige omgeving van de campus, over muziekinstrumentententoonstellingen en try-outs, tot officiële concerten in concertzalen op en buiten de campus.

Betrokkenheid bij de gemeenschap

Muziek maken is een relationele praktijk, waarbij een muzikant of een instrumentenbouwer in verbinding staat met een complex en verweven ecosysteem van collega’s, betrokkenen en publiek. Gedurende de opleiding leggen we de klemtoon op samenwerking en stuwen we het ontstaan van netwerken in concentrische cirkels: van zelfzorg en zelfredzaamheid, over het creëren van samenwerkingsverbanden met andere kunstenaars en lokale culturele organisaties, tot een kritische en sociaal betrokken houding ten opzichte van de mondiale wereld waarin we leven.

lees meer over compositie voor media, video en games

Pioniers in het Vlaamse hogescholenlandschap

Geen The Shining zonder Bernard Herrmann, geen Under The Skin zonder Mica Levi en geen The Joker zonder Hildur Guðnadóttir. Met de opkomst van audiovisuele kunsten ontstond het vak van filmcomponist, waarbij de componist vanuit bewegend beeld een auditief perspectief biedt om de kijker én luisteraar mee te nemen in een coherente ervaring. Het audiovisuele landschap is door de jaren heen uitgebreid tot een breed spectrum: van op het cinemascherm tot in de huiskamer en onderweg, zowel lang als kort, geanimeerd, geacteerd of welke hybride vorm ook. De sonore tegenhanger werd al even grenzeloos.

Ondanks deze ontwikkelingen ontbraken specifieke opleidingen binnen het Vlaamse kunstenveld voor deze vorm van componeren. Hoog tijd voor verandering. Met ons nieuwe mastertraject Compositie voor Media, Video en Games bieden wij jou als eerste school of arts in Vlaanderen een volwaardige masteropleiding aan voor het componeren van muziek voor bewegend beeld in al zijn diversiteit: fictiefilm, animatiefilm, documentaire, games, video- en installatiekunst.

Gericht op jouw toekomst in de praktijk

Bij ons verwerf je alle nodige kennis en vaardigheden om als artiest en professional aan de slag te gaan in de audiovisuele sector. Wij leiden je op tot een kritische denker die een eigen artistieke praktijk ontwikkelt en waardevolle bijdragen levert aan een breed scala aan audiovisuele producties. Ons curriculum is ontworpen met het werkveld in gedachten, wat resulteert in een ondernemende en samenwerkingsgerichte mindset bij jou.

Studeren op het kruispunt van muziek, audiovisuele kunsten en games

Het hoofdvak Compositie voor Documentaire, Animatiefilm en Games richt zich op het componeren voor audiovisuele creaties. In het vak Compositie voor Theater en Live Context leer je nadenken over en creëren vanuit de kracht van muziek als betekenisdrager in verschillende contexten. De opleidingsonderdelen virtuele orkestratie en elektroakoestiek bieden jou de technische kennis die nodig is om te gedijen in een voortdurend en snel evoluerende praktijk. 
 
Onze samenwerking met HOWEST biedt jou de kans om kennis te maken met het medium games en de nodige technische competenties te ontwikkelen voor dit specifieke vakgebied. Dit stelt je in staat om effectief creatief aan de slag te gaan. De samenwerking met Film Fest Gent biedt jou jaarlijks de kans om deel te nemen aan een breed scala aan masterclasses, lezingen en filmmuziekconcerten. 

studieprogramma

1E MASTER
NL
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Compositie voor media, video & games master I
24
Elektroakoestische compositietechnieken 1
3
Compositie voor theater en live contexts
6
Keuzevak (music for games, animatiefilmgeschiedenis, film als compositie)
3
Filmgeschiedenis
6
Masterseminaries (2)
8
Virtuele orkestratie
4
Kunst in het werkveld
6
2e MASTER
NL
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Masterproef Compositie voor media, video & games
27
Elektroakoestische compositietechnieken 2
3
Actuele aspecten van de muziekanalyse
3
Juridische en zakelijke aspecten van de muziekindustrie
3
Posttonale compositietechnieken
3
Muziek in film
3
audiovisuele compositie
3
Filmanalyse
3
Keuzevak (animatiefilmgeschiedenis, film als compositie, lijst keuzevakken compositie)
3
Scriptie
9

inschrijven

Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.

kwaliteitszorg

De opleiding muziek van KASK & Conservatorium is in 2022 getoetst aan de internationaal erkende normen van MusiQuE.

contact
de meeste vakken volg je op
Biezekapelstraat 9
9000 Gent

credits

  1. Ties Kalker
  2. Ties Kalker
  3. Ties Kalker