Schrijf je in en volg deze stappen
- Sessie juli
27.06.25, deadline voorbereidend dossier
02.07 - 04.07.25, proef - Sessie augustus
22.08.25, deadline voorbereidend dossier
27.08 - 29.08, proef
Zorg dat je je goed voorbereid, stipt aanwezig bent op het aanvangsuur en beschikbaar bent tijdens de volledige duur van de proef.
start proeven
9:00 op de eerste dag van de sessie.
Campus Bijloke
Bijlokekaai 7, 9000 Gent
Gedetailleerde planning en verloop ontvang je op de eerste dag van de sessie.
Dossier indienen WWW
Je stelt een voorbereidend dossier samen dat je persoonlijke gegevens, een schriftelijke motivatie, de specifieke opdracht en een beelddossier bevat.
De persoonlijke gegevens, schriftelijke motivatie en specifieke opdracht dien je op voorhand online in. Het beelddossier neem je mee naar het interview tijdens de proeven. Deze hoef je dus niet digitaal in te dienen.
persoonlijke gegevens
- recente pasfoto
- een curriculum vitae met overzicht van vroegere studies, artistieke en andere activiteiten,…
schriftelijke motivatie
Waarom kies je voor een studie textielontwerp en aan KASK & Conservatorium in het bijzonder?
specifieke opdracht
Kies een specifiek textielobject uit je omgeving aan de hand van deze lijst en motiveer je keuze.
Badmat, bedsprei, behang, broek, deken, deurmat, douchegordijn, dweil, gordijn, handschoen, hemd, jas, jurk, kousen, kussen, kussensloop, laken, lingerie, mand, matras, muts, ondergoed, pannenlap, pullover, regenjas, rok, servet, tafelkleed, tapijt, vaat- en handdoek, zetel.
- A/ Maak een beeld van het textielobject in zijn context en beschrijf het op een persoonlijke manier.
- B/ Breid uit met een beeldreeks (minimum 5 beelden) waarbij je verschillende aspecten toont die je interesseren in dit object.
Kies zelf hoe je dit doet: collage, tekenen, schilderen, foto, verschillende technieken... - C/ Dit object heeft een functie, een materialiteit, een vorm, specifieke eigenschappen,… Verzin één of meerdere manieren om op een persoonlijke en creatieve manier tot andere functies, materialiteiten, vormen of eigenschappen te komen. Verbeeld dit in beelden, tekeningen, stalen en/of maquettes...
Bij elk beeld, tekening, staal... duid je precies aan bij welk onderdeel van de specifieke opdracht deze hoort > 3.A - 3.B - 3.C
Beelddossier
Je beelddossier vraagt wat voorbereiding: je maakt een representatieve selectie van beelden waarin je interesse in de kunst, design en specifiek textielontwerp verduidelijkt wordt.
Dat kunnen eigen beelden zijn, maar ook inspirerend werk van anderen. (tekeningen, foto’s, schetsen, geschilderde studies, foto’s van sculpturen of ruimtelijk werk, grafisch werk, teksten, gedichten, muziek, computerprints, toneelacts, performances, catalogi van tentoonstellingen,…) Kandidaten worden sterk aangeraden om de dag zelf niet enkel reproducties van eigen werk (bv. foto’s) mee te nemen, maar indien mogelijk ook het eigen werk zelf.
Kandidaten die over weinig of geen artistiek werk beschikken, kunnen ook deelnemen aan de proef. Je neemt na de proef je persoonlijk werk uit het dossier terug mee.
De kandidaat moet een schriftelijk antwoord geven op een algemene vraagstelling over een actuele maatschappelijke, culturele en/of artistieke problematiek. Doel is de examencommissie toe te laten zich een beeld te vormen van de theoretische vooropleiding van de kandidaat, te peilen naar taalvaardigheden en zijn vaardigheid om een opinie te formuleren, een redenering te ontwikkelen en een korte geschreven tekst te redigeren.
Tijdens een individueel gesprek zal voornamelijk de motivatie van de kandidaat t.o.v. een kunstopleiding in het algemeen en de specifieke studierichting in het bijzonder worden onderzocht. Het voorbereidend dossier vormt de basis voor een gesprek en een bevraging. Het is belangrijk dat de kandidaat de elementen uit het dossier kan toelichten en de studiekeuze en verwachtingen kan verduidelijken.
Er wordt gepeild naar interessepunten, algemene en culturele kennis, denkvermogen, creatieve attitudes en inzicht in de beeldvorming. Belangrijke eigenschappen hierbij zijn: kritische zin, betrokkenheid, gedrevenheid, liefde voor kunst en vormgeving, doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en zin voor humor.
De kandidaten werken zelfstandig aan de schriftelijke test en de praktische proeven. De praktische proeven worden bekend gemaakt op de eerste dag van de toelatingsproef. Voor het motivatiegesprek wordt er een beurtrol opgesteld.
Op de dag van de proef heb je het volgende nodig:
- het voorbereidend dossier
- schrijfgerief
- teken- en schildermateriaal, basis tekenpapier (A4 & A3 formaat)
- kleurpotloden, stiften, verschillende soorten plakband (ook gekleurde)
- verschillende soorten papier, oude tijdschriften, verpakkingen etc.
waarnemingstekenen
De opdracht wordt bekendgemaakt op de dag van de proef. Deze proef peilt in hoeverre de kandidaat aanleg heeft voor het tekenvak: ruimtelijk inzicht, detail, verhoudingen, perspectief, compositie, materieweergave en in hoeverre men artistiek opgeleid kan worden.
ontwerptekenen
De opdracht wordt bekendgemaakt op de dag van de proef. Deze proef gaat het verbeeldingsvermogen van de kandidaat na en de graad van maturiteit bij het anticiperen op een opdracht.
De kandidaat zoekt zoveel mogelijk inhoudelijke en vormelijke oplossingen in functie van het vak textielontwerpen.
materie inzicht
De opdracht wordt bekendgemaakt op de dag van de proef. Deze opdracht onderzoekt in hoeverre de kandidaat op een intelligente manier een stuk textiel kan beschrijven, natekenen en ontleden.
Hou er rekening mee dat locaties en tijdstippen onder voorbehoud zijn. Wijzigingen worden ter plekke medegedeeld.
Op de laatste dag van de sessie, wordt er gedelibereerd en geproclameerd met inbegrip van een nabespreking. De proclamatie vindt plaats op de campus en aanwezigheid is verplicht.