nlen

06.10.21, 20:00, Ruiskamer: Steiger, Tsubasa Hori & Heleen Van Haegenborgh

Minimalistische orgelimprovisaties, meditatieve ambient of tegendraadse avant-garde: de wijde wereld van RUISKAMER kent geen grenzen. RUISKAMER is een concertreeks van Kunstencentrum Voo?uit en MIRY Concertzaal.

STEIGER

Gilles Vandecaveye-Pinoy, Kobe Boon en Simon Raman – alias Steiger – zijn drie muzikanten die zich niet laten intimideren door genres of onbekende zones. Denk aan braakliggend terrein waar jazz, avant-garde en experimentele electronica tikkertje spelen. Het experimentele pianotrio liet in 2021 een nieuwe langspeler op de wereld los: ‘The New Lady Llama’. “Een zoektocht naar de grenzen van de jazz” schreef Luminous Dash. Voor de opnames ging de groep in zee met producer Peter Desmedt (Beraadgeslagen, De Beren Gieren, John Ghost).

Steiger resideerde de afgelopen jaren bij Voo?uit, deSingel en Flagey. Het resultaat van die residenties bundelt Steiger op ep – een samenwerking met electronica-muzikant Joe Talia – en lp. De context waarin hun muziek ontstaat, heeft een grote invloed op de manier waarop de groep improviseert, componeert en samen speelt. Net die alsmaar veranderende context is cruciaal in het traject van Steiger.

TSUBASA HORI & HELEEN VAN HAEGENBORGH

Piano en taiko drum zijn allebei inherent verbonden aan de westerse klassieke muziek en Japanse traditionele muziek. Vanuit een complementariteit improviseren Tsubasa Hori en Heleen Van Haegenborgh een wereld waar tijd en ruimte van secundair belang zijn. Verwacht je aan onverwachte kleuren en subtiel geplaatste klanken, in combinatie met ritmische gedrevenheid van gongs, inside piano, galm, draden, ritmiek, koto en pianosnaren.

Tsubasa Hori toerde de hele wereld rond met o.a. de Japanse drumgroep Kodo en is actief in de kunst-, theater- en danswereld. Heleen Van Haegenborgh is een hedendaagse componist en pianist.

PROGRAMMA

  • 19:30 – doors
  • 20:00 – support tbc
  • 20:20 – Tsubasa Hori & Heleen Van Haegenborgh
  • 21:00 – pauze
  • 21:30 – Steiger
€ 18 (adk) / 15 (vvk) / 7 (student)
Voo?uit