nlen
Giada Cicchetti

Oud-student Giada Cicchetti geselecteerd voor Festival dei Popoli

Giada Cicchetti studeerde in 2023 af in de opleiding fotografie. Met haar afstudeerwerk staat ze 6 november op het 64ste Festival dei Popoli in Firenze. De film Le tarantole dormono sotto le pietre wordt gescreend in de categorie Doc at Work - Future Campus.

LE TARANTOLE DORMONO SOTTO LE PIETRE is een film die een matrilineaire genealogie schetst rond het fenomeen tarantisme. Een antropologisch onderzoek dat is gebaseerd op een intieme zoektocht en de vorm aanneemt van een experiment waarbij beelden worden vermenigvuldigd op een scherm dat tot drie opnames tegelijk kan bevatten, waarbij kunstenaarsfilm, installatie en documentair discours worden gecombineerd. Le tarantole dormono sotto le pietreis geïnspireerd op een ritueel dat ontstond in de Middeleeuwen in Zuid-Italië, een traditionele magisch-religieuze praktijk met als doel mensen te genezen, vooral vrouwen, die last hadden van krampachtige bewegingen die werden toegeschreven aan de beet van tarantulas. De regisseur begint met het filmen van haar moeder en creëert zo een dialoog tussen generaties over moederschap, dochterschap en vrouwelijkheid. Ze verweeft dit intieme materiaal met de sporen van het ritueel - uitvoerig bestudeerd door etno-antropoloog Ernesto de Martino - op zoek naar de evolutie ervan in het heden, in een dans van gebaren en visuele correspondenties die ons bevragen over het thema relatie en zorg.

Doc at Work - Future Campus heeft drie hoofddoelstellingen:

  • Zichzelf voorstellen als een observatorium van waaruit de toekomst van het internationale documentaire maken kan worden bekeken aan de hand van het werk van een generatie opkomende filmmakers die de afgelopen jaren in Europese scholen worden of zijn opgeleid;
  • Een trainingsruimte activeren om jonge filmmakers nuttige instrumenten en vaardigheden te bieden om hun praktijk op het gebied van documentairefilms te ontwikkelen dankzij ontmoetingen met filmmakers en andere protagonisten uit de film/audiovisuele sector, die bereid zijn om kennis en ervaringen te delen;
  • Zich vestigen als referentiepunt voor de jonge generatie documentaire filmprofessionals in Italië, door een permanent platform te bieden voor ontmoetingen en samenwerkingsverbanden, met het oog op internationalisering en professionele groei.

De drie acties combineren en voeden elkaar, stimuleren de opleiding van de deelnemers, ondersteunen de oprichting van internationale professionele netwerken en de uitwisseling van vaardigheden en ervaringen, en bevorderen het ontstaan van toekomstige samenwerkingsverbanden. Het doel is om een ontmoetingsruimte te creëren die een belangrijke stap kan betekenen in het individuele traject van alle deelnemers, door hen een kans op zichtbaarheid te bieden, hulpmiddelen voor hun beroepspraktijk en een netwerk van contacten om toekomstige projecten te ontwikkelen.

 
Giada Cicchetti studeerde met dit project af als master in de beeldende kunsten, fotografie, 2023.
 
De afstudeerprojecten van onze studenten kregen allemaal een plek op de website van graduation. Bekijk er ieders persoonlijke pagina en de volledige programmatie van het festival.