vrije kunsten:
tekenkunst
afstudeerrichting vrije kunsten
traject tekenkunst
3 jaar
Engels mogelijk in de master
lees meer over de opleiding
Tekenen als discipline
Tekenen is lang een onontbeerlijk instrument geweest voor ontwerpers, wetenschappers en kunstenaars. Niet alleen voor de studie en de voorstelling van de waarneming, maar ook als reflectie van een mentaal proces; een visuele neerslag van de verbeelding. Tot ver in de twintigste eeuw vervulde de tekening een eerder dienende rol binnen de Westerse kunst. Schilder- en beeldhouwkunst bleven de belangrijkste expressievormen. Vandaag beschouwen steeds meer kunstenaars tekenkunst als autonome expressievorm en speelt het tekenen een prominentere rol. Aan deze discipline wijden we een afzonderlijk traject binnen de vrije kunsten.
Experiment en onderzoek
Binnen tekenkunst staat het beeldend onderzoek en het experiment centraal. Vertrekkend van een aantal open opdrachten zoek je als student naar beeldende mogelijkheden en technieken die best passen bij je persoonlijkheid en interesses.
Naast technische vaardigheden en beeldend onderzoek bespreek en bevraag je je werk regelmatig, zowel individueel als in groep. Op die manier leer je jezelf te definiëren, om te gaan met kritiek en hanteer je de manieren om je te positioneren in een artistieke omgeving. De docenten begeleiden dit proces, elk vanuit hun specifieke artistieke praktijk.
Eigenzinnig zelfportret
De eerste bachelor start met kortere opdrachten, vertrekkend vanuit de visuele waarneming. Je onderzoekt verschillende formaten, materialen en technieken om zo je persoonlijke invalshoek te vinden. Tekenen naar levend model, objecten, stillevens, ruimte, licht en zelfportret zijn de voornaamste uitgangspunten. In het tweede semester wordt er via een thema een grote opdracht aangevat en de opgedane vaardigheden verder uitgediept.
In de tweede bachelor komt de diversiteit van het tekenen nog meer aan bod. Het resultaat is een eigenzinnig dossier en omvangrijk tekenwerk dat als één groot zelfportret functioneert. In het tweede semester ligt de nadruk op de context van een locatie, een site-specifiek kunstwerk dat een andere drager heeft dan papier bv. een plafond., vloer- of muurtekening, tekening op een object, projectie, film, enzovoort. Je zoekt naar experimentele vormen van tekenen.
In de derde bachelor onderzoek je zelfgekozen thema’s en werk je aan je bachelorproject. Tussentijdse presentaties, toonmomenten, projecten – zowel binnen als buiten de school – en deelnames aan wedstrijden geven je de mogelijkheid om eigen werk te presenteren en een relatie aan te gaan met een publiek. Het maken van een portfolio op basis van eigen beeldend werk, atelierbezoeken bij kunstenaars en excursies naar binnen- en buitenland zijn vaste onderdelen van het curriculum.
docenten
studieprogramma bachelor
studieprogramma master
inschrijven voor de proeven
hoe schrijf je in voor de bachelor?
bekijk de data en inhoud van de proef
hoe schrijf je in voor de master?
bekijk de data en inhoud van de proef
Als je wil inschrijven voor een academische bachelor, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.
credits
- Kato Bouckaert, SPITS No.08, Donderdagavondspits, foto: Sam De Buysere
- Wall Drawing Experiment#10, 2023, foto: Jordi Coppers
- Gloria Scorier, Graduation 2023, foto: Giada Cicchetti