nlen
over de opleiding
Tijdens je opleiding in textielontwerp maak je zowel kennis met eeuwenoude ambachten als met hedendaagse industriële en digitale processen. Vakkennis van weven, breien, borduren, printontwerp… is een voedingsbodem voor innovatie en plaats je telkens in relatie tot je eigen artistiek proces.

textielontwerp

over de opleiding
traject
bachelor + master beeldende kunsten
afstudeerrichting textielontwerp
3+1 jaar
onderwijstaal
Nederlands
Engels mogelijk in de master

lees meer over de opleiding

Textiel is alomtegenwoordig en doorkruist verschillende culturele contexten. Het is drager van historische, symbolische en persoonlijke betekenis. Textiel bespeelt een veld verbonden aan de beeldende kunsten en tegelijk aan het leven van alledag met schijnbaar banale maar fundamentele menselijke gebruiken en noden.

Veelzijdig

De kenmerkende veelzijdigheid van de discipline geeft de textielontwerper een grote bewegingsvrijheid en autonomie. Die rijkdom maakt van textielontwerp een boeiend vakgebied waarin je reeds als student eigen klemtonen kan leggen. Tijdens de opleiding maak je zowel kennis met eeuwenoude ambachten als met hedendaagse industriële en digitale processen. Talrijke en gevarieerde initiaties vormen de aanzet voor je artistieke parcours waarin je al gauw veel eigen oriëntatie bepaalt en zelfsturend leert werken.

Atelier textielontwerp, foto: Cheyenne Dekeyser
foto: Cheyenne Dekeyser

Ambacht en industrie

Experiment – zowel speels als analytisch staat centraal in de uitbouw van je eigen beeldtaal en methodiek als ontwerper. Fundamentele textiele handelingen zoals binden, knopen, twijnen, vlechten en vouwen worden al werkend verkend. Inzicht in de eigenschappen van materialen en specifieke technieken zoals weven, breien, drukken en borduren zijn belangrijk voor een textielontwerper en krijgen in de opleiding veel gewicht. Naast een polyvalente werkruimte beschikken we hiervoor over verschillende goed uitgeruste deelateliers zoals het weef- en breiatelier met o.a. een industriële breimachine, het drukatelier, de verfkeuken en het borduuratelier. De terugkerende samenwerking met de opleiding textieltechnologie (HOGENT), fungeert als laboratorium voor projecten op grotere schaal en is een uitdagende plek om het werk in een industriële setting uit te testen.

Sofie Roterman, foto: SDB
Benjamin Nestingu Navet, Different Class, foto: Ugo Woatzi

Onderzoek

Diepgaande en doorvoelde kennis van materialen stelt je in staat om functionele eigenschappen te koppelen aan beeldende kwaliteiten. Het spanningsveld tussen deze aspecten is een voedingsbodem voor vernieuwing. Deze kennis wordt steeds geïntegreerd in het eigen artistieke proces waar zowel tactiele als visuele kwaliteiten centraal staan. Een onderzoekende en kritisch beschouwende houding is een voorwaarde om te slagen, niet alleen binnen de opleiding maar ook daarna als ontwerper in het actuele werkveld. Tijdens de opleiding wordt het ontwikkelen van een kritische, eigen blik continu gestimuleerd doorheen verschillende opdrachten en artistieke projecten. Ook de theoretische omkadering draagt bij aan het ontwikkelen beschouwende attitude tegenover de historische en hedendaagse culturele evoluties en het plaatsen van het eigen werk in de wereld.

Samenwerking

Projecten in samenwerking met kunstenaars, ontwerpers en bedrijven zijn een onderdeel van het curriculum en maken een relevante verbinding met het professionele werkveld. We verkennen hierbij de verschillende domeinen waarbinnen textiel bestaat en onderzoeken de functionele, collectieve, verhalende,… mogelijkheden binnen specifieke situaties en werksferen. Parallel aan het lesgeven, hebben de docenten textielontwerp bovendien allen een eigen praktijk van waaruit zij relevante en diverse expertise binnenbrengen. Ook internationale stages, beurs- en bedrijfsbezoeken, gastcolleges en wedstrijden brengen het gevarieerde werkveld dichtbij en ondersteunen de vorming van autonome en vernieuwende textielontwerpers.

studieprogramma

1E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Atelier textielontwerp I
27
J
Transversaal atelier I
3
J
Tekenen 1
6
J
Kleur & context
3
J
Textiel technologie
3
J
Culturele textielstudies
3
J
Overzicht van de wijsbegeerte
3
J
Overzicht van de kunsten:
avant garde tot heden
3
J
Kunstenaarsteksten 1
3
J
Inleiding tot het onderzoek in de kunsten
3
1
Psychologie van de waarneming & beeldanalyse
3
1
Psychologie van de waarneming
Beeldanalyse
60
2E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Atelier textielontwerp II
21
J
Transversaal atelier II
3
J
Duurzaam ontwerpen I
3
1
Tekenen 2
3
J
Design theorie 2
3
2
Kunstfilosofie 1
3
J
Overzicht van de kunsten: renaissance tot avant-garde
3
J
Kunstenaarsteksten 2
3
J
Lectuur teksten vanuit historisch perspectief
2
Schrijven
1
Studie van literaire teksten 1
3
1
Antropologie van de kunsten
3
1
Minor Keuzevakken
12
1+2
3E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Atelier textielontwerp III
21
J
Transversaal atelier III
3
J
Duurzaam ontwerpen II
3
1
Vorm & context
3
1
Dossier
3
2
Kunstfilosofie 2
3
J
Studie van literiare teksten 2
3
J
Kunstenaarsteksten 3
3
J
Semiotiek
3
2
Initiatie Werkveld: Vormgeving & Design
3
1
Minor Keuzevakken
12
1+2
60
MASTER
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Masterproef
29
J
Scriptie
9
J
Theoretische seminaries
12
1/2
Te kiezen
10
1/2/J
Kunst in het werkveld
Opleidingsonderdelen binnen AUGent
60
ENGLISH MASTER
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Master's Project
29
Y
Thesis
9
Y
Elective Seminars
12
1/2
To choose
10
1/2/Y
Arts in Practice
Elective courses within Ghent university Association
60

inschrijven

Als je wil inschrijven voor een academische bachelor, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.

english master

Dit traject heeft naast een nederlandstalige master ook een volledig Engelstalige pendant. Elk academiejaar starten tientallen buitenlandse studenten in de English master van KASK & Conservatorium.

Er zijn geen verschillen tussen de Nederlandstalige en de Engelstalige master op gebied van curriculum, competenties, leerinhouden en organisatie. Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectbegeleiders.

contact
De meeste vakken volg je op
Bijlokekaai
Bijlokekaai 6
9000 Gent

credits

  1. Atelier textielontwerp, video: Manon De Sutter & Charles Dhondt
  2. Sofie Roterman, Embodied Knits
  3. Louise Dhondt, Graduation 2022, foto: Jordi Coppers