nlen
Graduation 2024

Prijswinnaars professionele bachelors

Fien Meizler
Hannah De Bie

Duurzaamheidsprijs — Daikin

  • Fien Meizler (professionele bachelor – interieurvormgeving)

Ook Fien Meizier wenst de jury een duwtje in de rug te geven. De jury hoopt dat Fien verder in de richting doorgaat die ze nu is ingeslagen met haar bachelorproef Terramo. 

Terramo bestaat uit diverse mobielen, gemaakt van verschillende materialen, waarbij er zoveel mogelijk is gewerkt met natuurlijke en gevonden grondstoffen. In het werk zoekt Fien een balans tussen natuurlijk en niet-natuurlijk materiaal. Fien verwerkte onder andere koffiegruis, algen en andere afvalstromen tot bioplastic. Zowel op object als materiaal niveau ziet de jury een duidelijke link met duurzaamheid. De jury waardeert Fiens zin voor experiment en haar onderzoekende blik. De bachelorproef is in de diepte uitgewerkt. Het oogt poëtisch en esthetisch.


  • Hannah De Bie (landschaps- en tuinarchitectuur)

De laatste decennia is er steeds minder geluisterd naar het water en het landschapshistorische verhaal, waardoor er enorm veel open ruimte is verdwenen, waterlopen overwelfd zijn... met alle gevolgen van dien (hittestress, wateroverlast...). Deze probleemstelling is het startpunt van een grondig onderzoek naar de stedelijke context van het zuidoosten van Gent en haar klimaatuitdagingen. 

Hannah stelt een erg volledig dossier samen dat de huidige situatie duidelijk in kaart brengt. Naast het formuleren van een visie, biedt ze ook concrete ruimtelijke antwoorden. De jury prees Hannah’s heldere blik op de realiteit in al haar complexheid zonder de eigenheid van de wijken in het stedelijke weefsel uit het oog te verliezen.

Laura Wytynck

Prijs Stichting Bruynseraede - De Witte

De Stichting van Openbaar Nut Bruynseraede-de Witte reikt jaarlijks prijzen uit aan masterstudenten grafische ontwerp en interieurvormgeving.


  • Laura Wytynck (interieurvormgeving in afstandsonderwijs)
Natalie Veranneman
Erin De Schepper

Legaat De Leu

  • Natalie Veranneman (interieurvormgeving in afstandsonderwijs)

In haar zoektocht naar ruimtelijkheid en plekwaarde slaagt Natalie er telkens in om een ontwerpvraag te beantwoorden vanuit haar persoonlijke visie, zonder daarbij de ergonomie en functionaliteit uit het oog te verliezen. Reeds bij de aanvang van haar opleiding, die startte in volle hevigheid van de covidpandemie, ontpopte zij zich als uitstekend communicator, met haar persoonlijke tekenstijl en heldere visualisatietechnieken.

Haar ambitie en werkijver zijn een constante, over de vier jaren heen. Dit vertaalde zich niet enkel in hoge scores, maar ook in de keuze van haar stageplek bij 'NU architectuuratelier'. Haar constructieve attitude werd reeds opgemerkt tijdens de eerste twee jaren van de opleiding. Maar ook haar huidige lector omschrijft Natalie als een progressief student, een flexibele denker, met een open geest voor kritische inbreng.


  • Erin De Schepper (landschaps- en tuinarchitectuur)

We hebben veel moed gezien in Erin's proces en eindproducten. Erin durfde zich te wagen aan niet voor de hand liggende vraagstukken en presenteerde een eindresultaat met veel enthousiasme en met een overtuigend verhaal. 

Baptiste Baert
Emma Backaert

Samengevoegd legaat Audoor, De Guis-Stockman, Preys, Borst, Pycke

  • Baptiste Baert (interieurvormgeving)

Met het project “The felling tree”, wordt via de visualisatie van drie meubelstukken een verband gelegd tussen, het gebruik van hout als duurzaam materiaal en het verantwoord beheren van bossen. De perfect afgewerkte objecten bevat enerzijds de methodiek om verantwoord bomen te vellen, en drukt anderzijds de expressie uit om met verschillende houtelementen één samenhangend geheel te voorzien. Dit werk geeft weer hoe esthetiek, ambacht en functionaliteit elkaar weten te vinden in één project voor de afstudeerfocus Design en Meubel.


  • Joppe Bouwers (landschapsontwikkeling)

Hoewel geen achtergrond in ontwerp of creativiteit viel Joppe Bouwers al van bij de start van het academiejaar op door zelf actief de pen vast te houden en effectief te gaan ontwerpen. Joppe had met zijn vooropleiding in milieuzorg weinig of niet creatief aan de slag moeten gaan, maar - zoals we opgevangen hebben - de inspiratie van een moeder die tekenles geeft was wel zichtbaar bij Joppe.

Naast het durven tekenen over en aan opgaven op een regionale schaalniveau van bij de start, blonk Joppe uit in het zeer inzichtelijk en bevattelijk overbrengen van complexe landschappelijke systemen en opgaven. Zowel in het eerste project de Peerdestokbeek - een zijstroom van de Zwalmbeek -, als in het laatste project ‘Bossen als bewakers van de zoetwaterbel’ slaagde Joppe er in om het complexe verhaal van grondwaterstromingen, droogte en vernatting op een heel bevattelijke manier over te brengen.

Joppe was in de opleiding steeds een rustige motor die zijn medestudent op een positieve stimulerende manier meekreeg om samen te werken aan de landschappelijke uitdagingen van morgen.

Specifiek in het laatste project ging hij aan de slag samen met Lise Dielissen, Maud Raemdock en Una Verborgstadt om te onderzoeken waar bosuitbreiding in Vlaanderen — en specifiek de dekzandrug Wachtebeke-Stekene — een maatschappelijke meerwaarde zou opleveren in het beschermen van onze drinkwaterbevoorrading in Vlaanderen.


  • Emma Backaert (landschaps- en tuinarchitectuur)

Emma doorliep een degelijk proces, waarbij ze ambitieus zoekende bleef maar steeds aandacht hield voor de opgave. Elke week zagen we weer vooruitgang en inzet. Ook tijdens de studiereis leerden we haar beter kennen als een gedreven enthousiasteling die vanuit nieuwsgierigheid al onze vragen als snelste wist te ontcijferen.

Tijdens jouw presentatie vonden de juryleden haar analytische aanpak ook erg boeiend. Ze gebruikte de juiste vaktermen, toonde je onderzoeksvaardigheden en presenteerde met overtuiging.

Alexander Vasseur

Prijs BLIKVELD

  • Alexander Vasseur (landschaps- en tuinarchitectuur)